torek, 17. januar 2012

Torkov komentar #37

V tokratnem Torkovem komentarju nekaj o razpletih v drugem tednu končnice, o rekordih, o napadu in obrambi, na koncu pa še analiza dveh zanimivih potez zadnjega tedna.

Počitek znova usoden
Najboljša ekipa konference NFC je od leta 1990 do 2006 vsakič dobila prvo tekmo končnice, od sezone 2007 do danes pa je bila uspešna le 1-krat. Skupno torej kar štirje porazi, zabeležili so jih Cowboysi (sezona 2007), Giantsi (2008), Falconsi (2010) in v nedeljo Packersi. V zadnji tekmi rednega dela so pri Green Bayju sicer ravnali dobro in igrali skoraj z vsemi najboljšimi in se tako izgonili še tednu več brez igranja. Kljub temu ni šlo, statistika pravi, da so domači izpustili kar osem žog. V zadnjih letih torej še naprej velja, da je predvsem pomembno priti v končnico, potem pa je trenutna forma precej bolj pomembna od počitka in domačega terena. V AFC je prav tako bilo nekaj presenečenj v zadnjih letih, vendar ne toliko kot v NFC.

Rekordi padajo vsak teden
Prejšnji teden je bila rekordna tekma med Steelersi in Broncosi, 42,4 milijona gledalcev je pomenilo najvišjo številko v zgodovini prvega tedna končnice in hkrati najbolj gledan dogodek na ameriških televizijah od zadnjega Super Bowla. Ni trajalo dolgo, da je bila ta šptevilka presežena. Tekmo med Packersi in Giantsi si je ogledalo 45,1 milijona Američanov, kar je nov rekord drugega tedna končnice. Še višje številke pričakujemo že to nedeljo.

Obrambe še vedno zmagujejo
Letošnja sezona je minila v znamenju podiranja rekordov v napadu. V zadnjem tednu je skoraj vsako minuto padel kak rekord sezone, nekaj rekordov posameznih tednov pa je padlo že prej. V končnici vseeno še vedno velja, da zmagujejo obrambe. Padel je najboljši napad vseh časov. Na koncu je bilo sicer v San Franciscu kar nekaj točk, a prvih 55 minut Brees ni naredil skoraj nič. Nekaj podobnega se je zgodilo v Green Bayju, kjer so Giantsi z zelo izboljšano obrambo dobro ustavili po točkah drugi najboljši napad v zgodovini NFL.

Malenkost odločila tekmo
Velikokrat slišamo, da lahko tekmo odloči ena napaka ali ena akcija. V prvi tekmi drugega tedna končnice se je zgodilo ravno to. Saintsi so vodili 32-29, do konca je bilo 14 sekund, 49ersi so imeli tretji poskus. Na desni je postavitev igralcev tik pred začetkom akcije. Povsem na desni vidimo Romana Harperja, ki je oddaljen dva yarda od začetka končne cone.

Učinkovita izvedba
49ersi so po pregledu posnetkov prejšnjih tekem vedeli, da se safety Saintsov v takem položaju vedno pomakne dva yarda od začetka končne cone in tako so vedeli, da lahko poskusijo po sredini doseči zmagotviti TD. Vernon Davis je prišel z leve proti sredini, Smith mu je podal in Harper je bil ravno toliko predaleč, da ni mogel preprečiti šestih točk. Odlična priprava na tekmo je bila tu torej odločilna in to je ena od stvari, ki delajo ta šport tako zanimiv. Trenerji se cel teden pripravljajo za eno tekmo in vse skupaj je precej manj prepuščeno naključjem kot v kakšnem drugem športu. Na spodnjem posnetku je prikazana omenjena akcija.


Boljša rešitev za Saintse?
Pri začetni postavitvi je za Harperjem vse prazno in zato verjetno ta ne stoji preveč spredaj, vendar se kasneje Jonathan Vilma pomakne za njega in Harper bi lahko šel naprej do črte, kjer se začne končna cona in tam bi skoraj gotovo lahko preprečil TD.

CB ali DE?
V času, ko je vse več igre po zraku, so CB-ji vse bolj pomembni, vendar pa še vedno ostaja dejstvo, da dobri igralci obrambne linije lahko nadomestijo manjko pri cornerbackih. Poglejmo akcijo s tekme v Green Bayju. Giantsi imajo eno boljši obrambnih linij v ligi, so pa zelo švoh pri CB-jih. Na desni je posnetek akcije malo po njenem začetku. Rodgers se pripravlja, da bo vrgel žogo, Jennigs je nekaj sekund zatem povsem odprt.

Umenyiora reši TD
Rodgers je torej le nekaj sekund pred metov za TD, vendar po sredini priteče Umenyiora, mu izbije žogo iz rok in prepreči, da bi se Packersi približali na tri točke razlike. Seveda se noben ne brani odličnih CB-jev, vendar so odlični DE-je prav tako zelo pomembni pri izgradnji ekipe. Na spodnjem posnetku je prikazana omenjena akcija.


0 x komentirano:

Objavite komentar