torek, 24. maj 2011

Torkov komentar #3

Tretji torkov komentar. Tokrat o nabiranju igralcev v NCAA, o Hard Knocksih in nekaj malega o QB-jih v Cincinnatiju.

Kako igralec pride v ekipo?
V college footballu je način, kako ekipe dobijo igralce za ekipo, precej drugačen kot smo ga navajeni v Evropi ali kot ga poznamo iz profesionalnih lig. Vsaka šola se odloči za nekaj igralcev, ki jim ponudi štipendijo za štiri leta igranja. Igralec se nato odloči med prejetimi ponudbami za eno šolo. Največja razlika je ta, da igralci v času igranja college nogometa ne smejo prejeti nobenih plačil, v denarni ali kakršnikoli drugi obliki. Kazni za taka početja so precej visoke, čemur smo priča skoraj vsako sezono. Mladi igralci se tako ne morejo odločiti glede na višino denarne pogodbe, ampak glede na trenerja, možnosti za uspeh, prepoznavnost šole, kvaliteto izobrazbe, bližino šole,...

Je sistem pravi?
Vsako leto, ko NCAA suspendira nekaj igralcev, zaradi kršitev teh strogih pravil, se pojavijo namigovanja, da sistem ni dober. Zakaj lahko šole na račun igralcev obračajo milijonske zneske, a igralci, ki dosegajo točke, od tega nimajo nič, razen izobrazbe in možnosti, da bodo nekoč igrali med profesionalci, kar pa so za večino college nogometašev le sanje? Verjetno vse skupaj res ni najbolj prav, ampak, če bi se uvedla neka plačila, bi velike šole pobrale vse dobre igralce in tekmovanje bi precej izgubilo. Danes vemo, NCAA tekme so izjemno zanimive in izenačene, nihče ne želi izgubiti tega.

Over-signing
Over-signing je še ena podrobnost v povezavi z zgoraj opisanim procesom, o kateri se zelo malo govori. Namreč, vsaka ekipa lahko v eni sezoni pridobi največ 25 igralcev, v ekipi pa ne sme nikoli imeti več kot 85 igralcev s štipendijo. Letniki so štirje in takoj vidimo, da se ne izide (4 x 25 > 85). Velikokrat se sicer zgodi, da se ekipam, ki redno podpisujejo 25 igralcev vsako leto, računica izzide. Igralci gredo na draft pred koncem college kariere, končajo z nogometov (poškodbe, drugi razlogi) ali so izključeni iz programa.

Ni pa malo primerov, ko se številke ne pokrijejo in tako morajo šole nekaj igralcev izključiti iz programa, da pridejo do številke 85, kar vsekakor ni pošteno do igralcev. Pri procesu rekrutiranja šole igralcem marsikaj ponujajo, na koncu pa jih je nekaj, ki jih ne dobi možnosti, da sploh odigrajo prvo tekmo. Seveda večinoma izvedo, da je kaj takega sploh možno, šele takrat, ko so postavljeni pred dejstvo, da morajo oditi. Šole, ki najbolj prakticirajo sistem over-signing, so LSU, Alabama, Arkansas, South Carolina in še nekatere druge.

Obstajajo pa šole, ki ostro nasprotujejo temu. Primer je Georgia. Mark Richt, trener Bulldogsov je nedavno dejal, da je to grozna stvar in da je pri njih ne bodo nikoli prakticirali.

V posnetku spodaj nekaj primerov.


Hard Knocksi v težavah?
Kot vemo, Hard Knocks je serija, ki vsako sezono spremlja eno ekipo na training campu. V preteklosti so bili tega deležni Cowboysi, Bengalsi, Jetsi, Chiefsi in Ravensi. Jetsi so nastopali v lanski sezoni, čeprav so poleti Texansi močno želeli biti del te serije. Letos je serija ogrožena, ker morda sezone sploh ne bo. Ogrožena pa je tudi zato, ker je zanimanja med ekipami zelo malo. Pri HBO (TV postoja, ki predvaja serijo) so najprej želeli Bucse, ki so odklonili. Razlog verjetno v tem, da vodilne skrbi, da mladi igralci tako ne bi bili osredotočeni na trening. Kasneje so sodelovanje odklonili še Broncosi, Lionsi, Jetsi in včeraj tudi Falconsi. Zelo zanimivo, še lani se je zdelo, da bi skoraj vsaka ekipa sodelovala, letos je to ravno obratno.

Palmer ali Dalton?
Zgodbice pri Bengalsih se nadaljujejo. Znova se je oglasil Mike Brown, lastnik ekipe, ki je dejal, da Palmerja ne bodo trejdali. Dodal je, da si ga želijo v ekipi, a če on ne želi njih, se bo pač moral upokojiti. Pri Brownu sicer nikoli ne veš, a nekaj ekip bi svojega QB-ja takoj zamenjalo s Palmerjem. Res pa je, da se Brown zaveda, da Dalton še ni pripravljen in brez Palmerja ne bo šlo. To izjavo je verjetno treba videti v tej luči.

Pretekli teden na strani
Predstavitev ekip se lepo nadaljuje. 15 ekip je že obdelanih, Ramsi trenutno na prvem mestu.

Posti zadnjega tedna:
Rezultati ankete o novih pravilih
Dallas Cowboys
Krajša NFL sezona
Washington Redskins
Najboljše tekme sezone, week 1
300 glasov
Houston Texans
Najlepše čelade
Minnesota Vikings
Silverhawksi pred pomembnim izzivom
Detroit Lions
Najboljše tekme sezone, week 2
Hawksi do velike zmage
St. Louis Rams
100 najboljših: 61-70
Miami Dolphins


0 x komentirano:

Objavite komentar