torek, 31. maj 2011

Torkov komentar #4

Zadnjih sedem dni je bilo precej mirnih v svetu ameriškega nogometa. Vse do včeraj, ko je z mesta glavnega trenerja odstopil Jim Tressel. Ta je v 10 letih pri Ohio State dosegel odlične rezultate. 8 BCS bowlov (5 zmag), 7-krat prvak konference, naslov državnega prvaka (2002) in le en poraz proti največjemu rivalu, Michiganu. 66 njegov igralcev je bilo izbrano na draftu, od teh 13 v prvi rundi. Večina današnjega komentarja o tej temi, na koncu pa še o povratku Plaxica.

Prikirvanje dejstev odneslo uspešnega trenerja
Zgodba je dobro znana, pet igralcev je dobilo prepoved igranja na prvih petih tekmah sezone 2011, ker so kršili nekatera NCAA pravila. Enako kazen je kasneje dobil tudi Tressel, ko se je izvedelo, da je za to vedel že veliko prej. Sedaj prihajajo ven zgodbe, da je morda vedel za nekatere podobne primere že v prvih letih njegovega delovanja pri Ohio State, a jaz sem bom tokrat bolj osredotočil na druge vidike te zgodbe.

Je odstopil pravi človek?
Kot so pokazali prvi odzivi včeraj, pa tudi pripovedi prej, je Tressel izjemno priljubljen med igralci, nogometni program je v odličnem stanju, a kljub temu je bilo očitno v intersu šole, da tu naredi tej zgodbi konec. Ja, Tressel je naredil nekaj napak, a če je moral odstopiti on, bi to moralo narediti tudi celotno vodstvo NCAA. Ko smo lani izvedeli za te kršitve, smo vsi pričakovali, da bodo ti igralci suspendirani za bowl tekmo, ampak seveda ne. V januarskih tekmah se vrti preveč denarja in vodilni pri NCAA bodo vedno naredili vse, da se zaslužek ne bo zmanjšal, pa četudi morajo pri tem sprejemajo odločitve, ki so skregane z logiko. Na drugi strani pa so igralci kaznovani za vsako najmanjšo napako. Morda je to prav, morda ne. Vsekakor težka tema, a dejstvo je, da je vodstvo pri NCAA treba zamenjati, ker se vse skupaj ne razvija in zdi se kot, da so ljudje tam ostali nekje v preteklosti.

Prva tako bo bi pred glavnim trenerjem moral odstopiti kdo drug iz vodstva športnega programa šole. Če so se nepravilnosti dogajale toliko časa, je nekdo to omogočal in to ni bil Tressel.

Kdo bo nov trener?
Vsekakor bo zanimivo spremljati, kdo bo novi trener pri Ohio State. Tressel je v zadnjih 10 letih postavil visoke standarde. Sprva je šola na to mesto postavila enega od pomočnikov trenerja, a nihče ne verjame, da bo to dolgoročna rešitev. Pojavili sta se dve imeni. Prvi je Jon Gruden, trener Tampe do leta 2008. Kasneje ni več treniral, a vsakič, ko se izprazni kak stolček, se vedno pojavi njegovo ime in še vedno je Gruden del ESPN ekipe za MNF. Morda pa vendarle ni tako popularna izbira med tistimi, ki trenerje izbirajo. Ne verjamem, da bi Gruden tako dolgo ostal pri ESPN, če bi dobil kakšno odlično ponudbo. Drugo ime je Urban Meyer, ki je bil do lani trener Floride. Zaradi zdravstvenih težav, se je prvič upokojil že po sezoni 2009, kasneje prišel nazaj in po koncu lanske sezone dokončno odstopil. Vsekakor je možno, da si spet premisli, na Floridi je dosegel izjemnje uspehe, a če ne bi bil res prepričan, da te službe ne bo več opravljal, se po moje ne bi poslovil od Gatorsev.


Lahko Michigan izkoristi priložnost?
Zanimivo bo videti, kako uspešni bodo Buckeyesi brez Tressela. Manjko igralcev na prvih petih tekmah lahko precej pokvari sezono. Tekma leta bo 26. novembra v gosteh pri Michiganu. Wolverinesi so imeli nekaj katastrofalnih let, a z novim trenerjem gre lahko samo na bolje. Pri Ohio State pa bo z novim trenerjem težko šlo na bolje. Do tekme je sicer še veliko časa, a prva zmaga za Michigan po sedmih letih v tej rivalski tekmi se zdi povsem možna.

Vrača se Plaxico
Čez šest dni se bo iztekla zaporena kazen Plaxicu Burressu. Nekdanji WR Steelersov in Giantsov je med sezono 2008 uporabil neregistrirano orožje in zato pristal v zaporu. Tisti, ki so ga obiskali, pravijo, da je sedaj povsem drug človek. V njegovih zadnjih sezonah pred tem dogodkom je velikokrat zamujal na treninge, kar je pri Tomu Coughlinu nesprejemljivo. Sedaj naj bi bil pripravljen na povratek, v zadnjih dneh se največkrat omenjajo Eaglesi kot možna destinacija, a dvomim, da se bo to res zgodilo. Za Plaxica je bolje, da najde neko ekipo, ki nujno potrebuje WR-ja in tako bo dobil veliko priložnosti, drugače bo njegovega povratka kmalu konec.


Pretekli teden na strani
Glasovanje se lepo nadaljuje. Predstavljenih je bilo že 22 ekip, ostane jih torej še 10. Trenutno v vodstvu San Diego s 83 %, prihajajo pa vse boljše ekipe.

Posti zadnjega tedna:
Jacksonville Jaguars
Najboljše tekme sezone, week 3
Oakland Raiders
Trenerji na strani igralcev
San Diego Chargers
New York Giants
Odločilna tekma v Zagrebu
Hawksi brez težav
Tampa Bay Buccaneers
Pac-12 izbira logo
Štajerci zapravili lepo priložnost
Kansas City Chiefs
100 najboljših: 51-60
Indianapolis Colts


0 x komentirano:

Objavite komentar