petek, 10. junij 2011

College Football

Sistem tekmovanja v College Footballu je precej bolj kompliciran kot v NFL, zato tu predstavitev tega sistema, predstavitev konferenc, sistema bowlov in vsega, kar spada zraven.

Najprej so vse ekipe razdeljena po divizijah, vendar najmočnejša divizija pobere daleč največ pozornosti. O ostalih se v nacionalnih medij poroča šele, ko se začne končnica, zato tudi pri tem pregledu najprej le prva divizija (Division I-A), imenovana tudi NCAA FBS.

Razdelitev na konference
V prvi diviziji je preko 100 ekip, ki so razdeljene na konference. Vsaka ekipa v sezoni odigra nekaj tekem znotraj konference in nekaj zunaj konference. Za večino ekip je glavni cilj čim boljša uvrstitev znotraj konference. Za to uvrstitev štejejo le tekme znotraj konference.

Za uvrstitev v tekmo za prvaka države štejejo vse tekme. Finalna tekma je odigrana v začetku januarja in v njen nastopata dve najboljši ekipi iz države.

Za začetek velja omeniti še, da so konference dveh vrst. Obstaja šest močnejših, ki imajo določene privilegije. V to skupino šestih so prišle zaradi rezultatov v preteklosti. Vsake štiri leta se preveri rezultate in kakšna izmed teh šestih je lahko zamenjana. Te konference se imenujejo BCS konference. Ostale konference po kvaliteti precej odstopajo. Obstajajo pa še štiri ekipe, ki niso vključene v nobeno konferenco.

Predstavitev konferenc
SEC
Big 12
Big Ten
Pac-12
ACC
Big East
ostale konference
neodvisne ekipe


0 x komentirano:

Objavite komentar