sobota, 7. januar 2012

Končnica

Po 64 tekmah predsezone in 256 tekmah rednega dela je sedaj na vrsti končnica. 11 tekem in znan bo letošnji zmagovalec lige NFL. Znova vsaka tekma prinaša nekaj neverjetnih zgodb, ta prvi teden pa bo morda celo najboljši vikend za ljubitelje ameriškea nogometa. Ravnokar se končuje Cotton Bowl, danes in jutri bomo videli štiri tekme končnice in še dva manjša bowla, v ponedeljek pa še veliki finale za državnega prvaka college nogometa. Bolje skoraj ne gre.

Končnica kot jo poznamo danes bo v tej izvedbi potekala desetič. Od začetkov (sezona 1922) do leta 1932 končnice ni bilo, prvak je bila ekipa, ki je imela največji delež zmag. Leta 1933 so ligo razdelili na vzhod in zahod, po koncu rednega dela sta se v finalu srečala prvaka divizij. Tako je bilo vse do 1966, nato pa so ligo razdelili na štiri divizije. V končnici so sodelovali zmagovalci vseh divizij, Wild Card ekip ni bilo.

Leta 1970 je prišlo do združitve lig NFL in AFL, nastali sta dve konferenci s po tremi divizijami. V tej sezoni se je v končnico prvič uvrstila tudi Wild Card ekipa. Skupaj je torej napredovalo 8 ekip. Leta 1978 so dodali še po eno Wild Card ekipo na konferenco, skupaj je bilo v končnici 10 ekip. Leta 1990 je bilo prvič v končnici 12 ekip, iz vsake konference trije prvaki in 3 Wild Card ekipe. Naslednja in doslej zadnja sprememba pa leta 2002, ko so povečali število divizij na štiri po konferenci.

Danes se bo torej začelo, tu je nekaj največjih zgodb prvega tedna. Texansi prvič v končnici, Lioni prvič v tem stoletju. Giantsi lovijo prvo domačo zmago končnice po 11 letih, Falconsi prvo zmago odkar imajo Ryana. Saintsi igrajo doma prvič po tisti zmagi proti Minnesoti v finalu konference NFC. Bengalsi so bili pred sezono eni od favoritvo za prvi izbor na naboru, danes so tu. Sezona Denverja je minila predvsem v znamenju Tebowa, navijači upajo, da mu uspe še en povratek v zadnji četrtini. Navijače Steelersov najbolj skrbi, kako zdrav je Roethlisberger.


0 x komentirano:

Objavite komentar