nedelja, 3. julij 2011

Neodvisne ekipe

Doslej sem predstavil 11 konferenc college footballa. SEC, Big 12, Big Ten, Pac-12, ACC, Big East in ostale. Obstajajo pa še štiri ekipe, ki niso del prej omenjenih konferenc. Army, Navy, Notre Dame in od letošnje sezone tudi BYU. Največja razlika pri teh šolah je v sporedu tekem, ki jih ekipe odigrajo v sezoni. Šole, ki so del konferenc večino tekem igrajo znotraj svojih konferenc, neodvisne ekipe pa imajo vse termine odprte in se za vse tekme dogovorijo z ostalimi šolami. Kot vse druge ekipe v državi tudi neodvisni igrajo 12 tekem rednega dela sezone.

Za Army in Navy je razumljivo, da šoli nočeta v katero od konferenc, saj je sistem dela tu precej drugačen kot drugje. Igralci imajo precej več obveznosti kot le igranje footballa in po koncu izobraževanje morajo igralci vsaj dve leti ostati v ameriški vojski. Iz vseh teh razlogov se najboljši igralci ne odločajo za igranje za Navy ali Amry in tako ti šoli po trenutnem sistemu ne moreta poseči po visokih uvrstitvah v državnem merilu.

Drugače je z BYU in Notre Dame. Sploh slednja po moje ne bi smela biti neodvisna, saj ta vedno cilja na vrh in če si lahko sam prirediš spored, ta ne bo nikoli tako zahteven kot ga imajo šole v najmočnejših konferencah. Irishi sicer zadnjih nekaj let zaradi raznih težav niso bili visoko, a lani so začeli pot navzgor in letos bi lahko bili že precej visoko, njihov spored za sezono 2011 pa je precej smešen. Od 12 letošnjih nasprotnikov je bil lani na koncu sezone odličen le Stanford. Razlog v neodvisnosti pa seveda spet v denarju. Notre Dame ima visoko pogodbo z NBC, ki prenaša vse njihove tekme. Podobno ima BYU urejeno z ESPN.

V spodnjem posnetku uvod v lansko tekmo Army - Navy, ko sta se ti šoli pomerili že 111. Tekma ponavadi v igralnem smislu ne izstopa, vse ostalo je nekaj posebnega.


0 x komentirano:

Objavite komentar