torek, 19. julij 2011

Torkov komentar #11

Brez lockouta ne gre, zato tokrat nekaj podrobnosti glede tega in o spremembah, ki bodo letos vpeljane v ligo. Tudi o tem, da bodo letos tekme daljše in o nekaterih igralcih, ki so zaznamovali pretekli teden.

Lockout se končuje
Prve napovedi so omenjale konec junija, druge četrti julij, tretje sredino julija. Trajalo je več od vseh napovedi, ampak sedaj bo 10 let mir. Lockout se bo kmalu končal. Prejšnji teden so se lastniki in igralci dogovorili za omejitev plač rookijem in s tem rešili večino odprtih vprašanj. Nov CBA kljub temu danes ali jutri še ne bo podpisan, saj so postopki precej zahtevni. Najprej morajo igralci in lastniki glasovati, če so zadovoljni s predlogom. Ogranizacija igralcev (NFLPA) se mora ponovno vzpostaviti. Vse to bo podlaga za pripravo nove pogodbe, ki jo bosta obe strani morali podpisati. Vmes lahko pride do kakšne težave, ki bi zopet ustavila ves proces, a to se po vsej verjetnosti ne bo zgodilo. Nov CBA bo kmalu podpisan. HOF tekma bo verjetno odpadla, prvi teden predsezone skoraj gotovo ne.

Manj treningov poleti
V preteklih letih so imeli igralci od konca sezone do začetka training campov 14 treningov, ki sicer niso bili obvezni, a je bil obisk teh priprav vsaj zelo zaželjen. Odslej bo teh treningov 9, le trije bodo v čeladah in ščitnikih. Tako spremembo so si igralci že dolgo želeli, trenerjem gotovo nov sistem ni všeč, vendar se na teh treningih že sedaj ni veliko naredilo. Training campi so daleč najpomembenjši, vse ostalo je za uveljavljene igralce precej nepotrebno. Ali skrbijo za pripravljenost doma ali kje drugje. Ni bistvene razlike. So pa ti treningi zelo pomembni za rookije, a ti delajo po svojem programu in jih te spremembe ne zadevajo.

16 tekem bo ostalo
Zadnji dve leti smo veliko poslušali o tem, kako nujno je, da se uvede 18 tekem rednega dela. Sedaj je ta tema hitro poniknila. Očitno so lastniki kmalu po začetku pogajanj ugotovili, da bi izgubili veliko, če bi vztrajali pri tej zahtevi. O 18 tekmah se je tako zadnjih nekaj mesec govorilo manj kot kadarkoli v prejšnjih dveh sezonah. Vsekakor smo pričakovali ravno obratno.

Bradford ostaja rekorder
Sam Bradford je bil prvi izbor lanskega drafta. Kasneje je podpisal rekordno pogodbo, 78 milijonov dolarjev za šest let. Te številke dolgo noben rookie ne bo podrl. Letos bo uvedena omejitev, ki prinaša precej sprememb. Šestletnih pogodb ne bo več. Štiri ali pet let bodo dolge po novem, pet samo za nekatere najbolj perspektivne igralce. Po treh letih bodo lahko pogodbo spremenili, če bo igralec pokazal, da je vreden več kot ga plačujejo. Koliko bodo dobili igralci, ki so bili letos izbrani visoko na draftu, je za zdaj še težko reči. Poznavalci pravijo, da se bodo še vedno za vsako pogodbo individualno pogajali in nekih fiksnih zneskov v dogovoru ni. V vsakem primeru pa bodo pogodbe precej nižje, ta ostanek denarja bo šel izkušenim igralcem. Veliko bolj pravičen sistem za prihodnost, čeprav je res, da se bo letošnjim rookijem zdelo precej nepošteno.

Naj bo to zadnji lockout komentar
Morda bo čez en teden že znan datum, ko se bo FA obdobje začelo. Upam, da bo res tako. Lockout je bil nekaj časa zanimiv, a sedaj je čas, da GM-i sestavijo ekipe, da trenerji pripravijo igralce in vse, kar spada zraven. Hočemo, da se boj za Super Bowl začne. Nekaj zgodbic se je sicer nabralo ta teden. Slišali smo nekaj o Plaxicu, ki pomoje pričakuje preveč od letošnje sezone. Slišali smo nekaj o Mossu, ki ga nekateri povezujejo z vrnitvijo v New England, vendar se to ne bo zgodilo. Še najbolj so razburjale izjave Jamesa Harrisona, ki je povedal kaj si misli o komisarju in podajalcu svoje ekipe. Mendenhall se je medtem odločil, da bo tožil podjetje, ki je z njim prekinilo sponzorsko pogodbo. Očitno je lockout povzročil, da imajo igralci preveč časa in potem počnejo neumnosti. Skrajni čas je, da se sezona začne.

Pereira: tekme bodo predolge
Od letošnje sezone naprej bo sodnik pregledal vsako akcijo, pri kateri so bile dosežene točke. Če se mu bo zdelo, da je kaj nejasnega, bo to sporočil glavnemu sodniku in ta bo ustavil igro in šel pogledati posnetek. Pri takih situacijah trenerji ne bodo več zahtevali pregleda, ampak bo vsaka taka akcija avtomatsko pregledana. Mike Pereira (nekdanji član sodniške organizacije) pravi, da bodo zato tekme daljše in da to za ta šport ni dobro. S to izjavo se ne morem strinjati. Tekme bodo daljše, ob ponedeljkih in torkih zjutraj bo sonce še malce višje na nebu, ko se bodo tekme končevale, a ta sprememba bo pripomogla k bolj pravičnemu sojenju, kar je lahko le pozitivno.

Aktualno na strani
Končuje se četrtfinalno glasovanje. Kmalu bosta znana oba polfinalna para in predzadnja stopnja za Power Rankings se bo začela. Danes tudi začetek tretjega glasovanja za potezo tedna. Še naprej bom spremljal ligo CFL, ki še naprej ponuja štiri zanimive tekme na teden. Končuje se redni del v Areni, tako da tudi nekaj o tem v naslednjih dneh.

Posti zadnjega tedna:
CFL po tretjem tednu
Intervju: Jim Trotter
Vsi TD-ji zadnje tekme
Ridersi, Lionsi še naprej na dnu
Američani ubranili naslov
Prenos finalne tekme
Montreal trenutno nepremagljiv
Bron Japoncem
Preobrat v zadnjih minutah
Intervju: Barry Sanders
CFL, week 3
Kanada v finalu
Saintsi z majhno prednostjo
Intervju: Michael Vick
Američani v finalu
Poteza tedna #2


0 x komentirano:

Objavite komentar