torek, 26. julij 2011

Torkov komentar #12

Lockout se je končno končal, včeraj smo prvič letos dobili občutek, da je sezona res blizu. Še več dogajanja bo v naslednjih dneh, ko bodo GM-i morali sestaviti ekipe za sezono. Nov CBA prinaša kar nekaj novosti, o teh v današnjem komentarju, pa tudi o nekaterih drugih dogodkih. Tukaj si lahko ogledate skrajšano verzijo novih pravil: klik.

V soboto bo prvi igralec zamenjal ekipo
S podpisom dogovora med igralci in lastniki so postali znani vsi datumi za dogodke, ki jih čakamo že nekaj mesecev. Danes ob 16. uri bodo ekipe za svoje igralce odprle objekte. Prvi training campi se bodo začeli jutri, zadnji v nedeljo. Do te razlike je prišlo, ker v novih pravilih piše, da se training campi začnejo 15 dni pred prvo preseason tekme. Te tekme niso vse na isti dan, zato ta razlika.

sreda: ARI, BAL, DAL, DEN, JAC, NE, OAK, PHI, SD, SEA
četrtek: ATL, CIN, DET, KC, MIA, NO, PIT, SF, TB, WAS
petek: BUF, CAR, CHI, CLE, GB, IND, MIN, NYG, STL, TEN
nedelja: NYJ, HOU

Danes od 16.00 naprej je dovoljena menjava igralcev med ekipami. Nova omejitev za število igralcev na rosterju je 90. Ekipe lahko podpišejo draftane igralce, že včeraj pozno zvečer po ameriškem času so lahko podpisale novince, ki niso bili draftani. S prostimi igralci se lahko začnejo pogovarjati, vendar bodo prve take pogodbe podpisane šele v soboto po našem času. Uradno se sezona začne 4. avgusta ob 22.00 in do takrat sedaj prosti igralci ne smejo sodelovati pri treningih. To je precej neumno pravilo. Za nekatere ekipe bo na sporedu že 10. dan campa, ko bodo ti igralci prvič lahko stopili na igrišče.

Liga je objavila seznam vseh prostih igralcev. Največ jih imajo Saintsi, 29. Vsekakor bomo priča izjemno zanimivemu tednu. Skupno bo opravljenih preko 1000 transakcij v nekaj dneh.

Pogodbe za novince
Morda največja sprememba novega CBA je omejitev višine pogodb za novince. Te so v zadnjih letih hitro rasle in dogovor na tem področju je bil dogovor nujen. Vsi novinci, ki so bili izbrani v prvi rundi bodo po novem dobili 4-letno pogodbo, vendar bodo ekipe lahko sodelovanje podaljšale še za peto leto. To odločitev bodo morale sporočiti po koncu treje sezone. Precej nenavaden je sistem, po katerem bo določena plača za peto sezono igralca. Če je bil ta izbran med prvimi 10 na draftu, bo v peti sezoni dobil povprečje 10 najbolje plačanih igralcev na svoji poziciji. Če je bil izbran med 11. in 32. izborom bo dobil povprečje od 3. najbolj plačanega igralca do 26. Lahko se bo zgodilo, da bo igralec, ki je bil izbran sedmi igral pod pričakovanji, a dovolj dobro, da ga ekipa obdrži, igralec, ki je bil izbran 13., pa odlično. Kljub očitni razliki v prikazanem v NFL bo igralec, ki je bil izran prej, v petem letu dobil boljšo plačo

Poglejmo sedaj novost na letošnjem primeru. Cam Newton je bil izbran prvi, za prva štiri leta bo dobil pogodbo v vrednosti 22 milijonov. Če ga bodo v Carolini obdržali tudi v njegovi peti sezoni, bo takrat prejel 14 milijonov. Skupno torej 36 milijonov, kar je povprečno 7,2 mio na sezono. Poglejmo nekaj zadnjih QB-jev, ki so bili izbrani prvi ali blizu prvega.

2011: Cam Newton - 36 mio, 5 let
2010: Sam Bradford - 78 mio, 6 let
2009: Matthew Bradford - 78 mio, 6 let
2008: Matt Ryan - 72 mio, 6 let
2007: JaMarcus Russell - 61 mio, 6 let

Nov sistem bo vsekakor bolj realen, čeprav ima nekaj pomankljivosti. Dobri igralci bodo veliko zaslužili z drugo pogodbo, slabši bodo dobili precej manj kot doslej, kar je prav.

Odslej 46 igralcev na tekmo
Pred začetkom sezone morajo ekipe skrčiti seznam igralcev na 53, za vsako tekmo pa prijaviti 45 aktivnih igralcev. Po novih pravilih bo takih igralcev 46, na klopi bosta tako dva rezervna podajalca. Ta poteza je glede na poškodbe QB-jev v zadnjih letih povsem logična.

Manj treningov med sezono
Prejšnji teden sem omenil, da bo od naslednjega leta naprej manj treningov pred začetkom sezone. Manj jih bo tudi med sezono. V ščitnikih bo potekal le en trening tedensko. V zadnjih petih tednih sezone pa bodo dovoljeni le trije taki treningi. Pozitivna stvar za varnost igralcev, vendar nekateri opozarjajo, da bo football čez nekaj let postal povsem nekaj drugega kot smo ga bili vajeni v preteklosti. Že danes je vsem jasno, da je igre po zraku vse več, tudi pravila to omogočajo, naleti so vse bolj kaznovani. Starega načina igre (tek in trda obramba) je vse manj. V naslednjih letih bomo videli, kam to vodi. Če bo to poemnilo manj poškodb in bodo te krajše, je to vsekakor dobro za šport.

Letos brez Hard Knocksov
HBO je nekaj dni nazaj preklical letošnjo sezono serije Hard Knocks. Uradno je razlog lockout, že nekaj mesecev prej je sicer kar nekaj ekip zavrnilo sodelovanje. Tudi take, ki so prej veljale za favorite pri ustvarjalcih serije. Mene ta sreija ni pretirano pritegnila, tako da me leto odmora pretirano ne moti.

Odpadla HOF tekma
Leta 1962 je bila odigrana prva Hall of Fame tekma. Gre za prvo tekmo predsezone, ki je odigrana v Cantonu, kjer dan prej sprejmejo v hišo slavnih nove člane. Od leta 1976 do lani je bila tekma na sporedu vsako sezono, letos je zaradi lockouta ne bo. Skoraj noben jo ne bo pretirano pogrešal. Le šefi v Cantonu bodo ostali brez dela prihodkov, za vse ostale ta tekma nikoli ni imela velikega pomena.

Aktualno na strani
Nekaj dni je še ostalo v polfinalu Power Rankingsa. En dvoboj je več ali manj že odločen, pri drugem je razlika manjša. Danes zvečer znova novi predlogi za potezo tedna, konec tedna pa peti teden lige CFL. Vmes še kaj o college footballu, morda pa nas še prej preseneti kak velik trade v NFL.

Posti zadnjega tedna:
Football is ... back
Intervju: Jay Glazer
Šok! Ridersi do prve zmage
Arena pred končnico
Edmonton neustavljiv
Intervju: Charley Casserly
BC ne najde rešitev
Polfinale: Patriots - Saints
Intervju: Jim Trotter
Zadnji teden sezone
Polfinale: Packers - Steelers
Salary Cap
CFL, week 4
Power Rankings: 5-32
Intervju: Jason La Canfora
10 vprašanj za SEC
Poteza tedna #3


0 x komentirano:

Objavite komentar