sobota, 18. junij 2011

Atlantic Coast Conference

Atlantic Coast Conference (krajše ACC) združuje ekipe z vzhodne obale ZDA. V tej konferenci premikov lani ni bilo in tako še naprej velja, da imajo vse zvezne države iz te konference stik z Atlantskim oceanom. Te države so Massachusetts, Maryland, Virginia, North Carolina, South Carolina, Georgia in Florida. Skupno je ekip 12, največkrat je bil prvak Clemson, vendar nazadnje leta 1991. V zadnjih letih sta največ zmag dosegala Florida State in Virginia Tech. Zadnji državni prvak iz te konference je Miami, ki je bil najboljši v sezoni 2001. Takrat še kot član Big East konference.

šole: Boston College, Clemson, Duke, Florida State, Georgia Tech, Maryland, Miami, North Carolina, North Carolina State, Virginia, Virginia Tech, Wake Forest.

sistem tekmovanja: Šole so razdelje v dve diviziji, atlantsko in obalno. Vsaka ekipa letno odigra 12 tekem, z vsemi nasprotniki znotraj divizije (5 tekem), tri tekme z ekipami iz druge divizije in štiri tekme zunaj konference. Zmagovalca obeh divizij se uvrstita v finalno tekmo, ki je v začetku decembra. Kraj finala se spreminja, v šestih letih so igrali na štirih različnih prizoriščih. Za zmago v diviziji se šteje izkupiček na 8 tekmah znotraj konference. Če je na vrhu izenačenje, se gleda medsebojne tekme, izkupiček znotraj divizije,...

zadnji prvaki: Florida State je prevladovala v 90-ih letih, tri naslove pa dodala še po začetku novega stoletja. Skupno v 14 letih (1994 - 2005) Seminolesi kar 12-krat na vrhu. Kasneje je večino lovorik pobrala Virginia Tech. Ta se je konferenci priključila pred sezono 2004 in osvojila štiri od zadnjih sedmih naslovov.

2001 - Maryland
2002 - Florida State
2003 - Florida State
2004 - Virginia Tech
2005 - Florida State
2006 - Wake Forest
2007 - Virginia Tech
2008 - Virginia Tech
2009 - Georgia Tech
2010 - Virginia Tech

sezona 2011: ACC je vedno zelo nepredvidljiva konferenca. Velika večina ekip ne more računati na visoke pozicije v državnem merilu in tako lahko spremljamo ogromno izenačenih tekem, ki niso odločene vse do konca. Letos največ pričakujem od Floride State, Virginie Tech in North Caroline, gotovo pa bo kdo presenetil iz ozadja in se vsaj približal vrhu.

obalna divizija:

Virginia Tech Hokies (8-0 lani znotraj konference) so bili lani eni od favoritov za najvišja mesta v državi, vendar sta dva poraza zgodaj v sezoni pokopale vse upe. Igralci so se nato zbrali in zmagali vse tekme znotraj ACC.


Miami Hurricanes (5-3) so nekdaj sodili v vrh države, lani pa odigrali še eno povprečno sezono. Letos bo nov trener začel znova in poskusil zopet dvigniti program višje.


Georgia Tech Yellow Jackets (4-4) so začeli zelo dobro (3-1), potem pa trije zaporedni porazi in vrh se je hitro oddaljil.


North Carolina Tar Heels (4-4) so bili pred sezono eni glavnih favoritov, vendar jih je NCAA močno kaznovala in kar nekaj igralcev ni smelo igrati, kar se je na končnem rezultatu močno poznalo.


Duke Blue Devils (1-7) v footballu niso grožnja za vrh. Lani se je sezona odvila v skladu s tem, le ena zmaga.


Virginia Cavaliers (1-7) so tretjič zapored zmagali manj kot šriti tekme, v spominu pa ostaja zmaga v zelo zanimivi tekmi proti Miamiju.


atlantska divizija:

Florida State Seminoles (6-2) so po več desetletjih zamenjali trenerja in ta jih je takoj popeljal v finale konference, oba poraza v rednem delu za manj kot pet točk.


Maryland Terrapins (5-3) so lepo presenetili. Prebili so se kar na drugo mesto divizije in prvič po sezoni 2006 do več kot štirih zmag.


North Carolina State Wolfpack (5-3) je še ena ekipa, ki je pozitivno presenetila. Najboljša sezona po letu 2002, predvsem v prvi polovici sezone so bili rezultati zares dobri.


Boston College Eagles (4-4) so lansko sezono preživeli bolj v ozadju. Prvič odkar so v ACC niso presegli štirih zmag.


Clemson Tigers (4-4) so v začetku veliko obetali, vendar so kmalu sledili porazi na težkih tekmah in več kot do štirih zmag ni šlo.


Wake Forest Demon Deacons (1-7) so bili pravki leta 2006, od takrat pa gre vsako sezono slabše. Lani so premagali le Duke.


0 x komentirano:

Objavite komentar