sreda, 22. junij 2011

Big East

Big East konferenca že s svojim imenom nakazuje, da v njej sodelujejo ekipe z vzhoda države. Lahko kar rečemo, da gre za konferenco, ki pokriva severovzhod ZDA z dvema izjemama. Prva je South Florida, ki je v konferenci od sezone 2005. Druga izjema bo TCU iz Texasa, ki se bo konferenci pridružil v sezoni 2012. Z začetkom prihodnje sezone bo skupaj 9 ekip. Zvezne države, kjer se igra Big East football, so Connecticut, New York, New Jersey, Pennsylvania, Ohio, West Virginia, Kentucky, Florida in Texas (od 2012). Big East je zadnjih nekaj let najšibkejša konferenca od velikih šest, to se je še bolj pokazalo lani, ko izmed osmerice nihče ni blestel.

šole: Cincinnati, Connecticut, Louisville, Pittsburgh, Rutgers, South Florida, Syracuse, West Virginia, TCU (od 2012).

sistem tekmovanja: Vsaka šola igra proti vsem ostalim znotraj konference (7 tekem) in pet tekem izven konference. Po prihodu TCU se število vseh tekem ne bo spremenilo, bo pa ena tekma več znotraj konference. Ekipa z največ zmag znotraj konference je prvak. Če je na vrhu izenačenje, je prvakov več, za BCS bowl pa je treba določiti prvega. Glede medsebojne tekme, število vseh zmag v sezoni, uvrstitev na BCS rankingu.

zadnji prvaki: Po premikih sredi zadnjega desetletja so največ dosegli Cincinnati, West Virginia in Connecticut. Pred odhodom v ACC je bil Miami nekaj let skoraj nepremagljiv. Lanska sezona je bila zelo zanimiva, saj nihče ni igral posebno dobro in je bilo več kot pol ekip v igri za naslov dva tedna do konca.

2001 - Miami
2002 - Miami
2003 - Miami, West Virginia
2004 - Pittsburgh, Boston College, West Virginia, Syracuse
2005 - West Virginia
2006 - Louisville
2007 - West Virginia, Connecticut
2008 - Cincinnati
2009 - Cincinnati
2010 - Connecticut, Pittsburgh, West Virginia

sezona 2011: Obeta se še ena nepredvidljiva sezona. Connecticut bo težko ponovil uspeh iz lanske sezone, Pittsburgh bi znova lahko posegel visoko, na West Virginio ne gre pozabiti. Verjetno znova malce slabše tekme v primerjavi z ostalimi konferencami, vendar pa zelo zanimivo z rezultatskega stališča. Zelo zanimivo bo spremljati TCU, ko se bo priključil. Bo lahko obdržal visoko število zmag ali je BCS konferenca vseeno drugo zgodba?


Connecticut Huskies (5-2 lani znotraj konference) se lani niso kaj veliko ozirali na kritike glede kvalitete konference. Po le nekaj letih v BCS konferenci jim je uspel veliki met, igrali so na Fiesta Bowlu.


West Virginia Mountaineers (5-2) so prve tekme znotraj konference igrali precej slabo, po podaljšku so izgubili proti Huskiesom. Kasneje se je izkazalo, da je ta tekma določila prvaka.


Pittsburgh Panthers (5-2) so že drugo leto zapored za malo zaostali za ciljem. V 2009 nesrečen poraz v zadnji tekmi proti Cincinnatiju, lani so jih proti pričakovanjem visoko premagali Mountaineersi (35-10).


Syracuse Orange (4-3) je ekipa, ki je zadnjih nekaj let preživela na dnu, lani pa končno več zmag kot porazov, tudi zmaga na bowlu. Vsekakor pozitiven znak za prihodnost.


South Florida Bulls (3-4) so lahko zadovoljni z lansko sezono, sploh s prvim delom (3-2), na koncu pa dva tesna poraza, ki sta jih potisnila proti dnu razpredelnice. Z malce več sreče bi se Bullsi lahko borili za vrh.


Louisville Cardinals (3-4) so dosegli največ zmag v zadnjih treh sezonah. Najbolj zanesljiva (26-0) proti prvakom iz Connecticuta. Letos bomo videli, ali gre pot Cardinalsov navzgor ali je bilo to le eno malce boljše leto.


Cincinnati Bearcats (2-5) so v sezoni 2009 zmagali vse tekme, lani pa pravi razpad sistema. Že decembra 2009 jih je zapustil glavni trener, QB je šel spomladi na draft in več kot dve zmagi jim lani ni uspelo zbrati.


Rutgers Scarlet Kinghts (1-6) imajo za sabo slabo sezono. Pe nekaj letih solidnih rezultatov so lani izgubili 6-krat zapored, zadnji trije porazi skupno za kar 79 točk.


TCU Horned Frogs (8-0 v Mountain West) so v precej lažji konferenci ostali neporaženi, le malce jim je zmanjkalo na koncu, da bi igrali v tekmi za naslov državnega prvaka.


0 x komentirano:

Objavite komentar