ponedeljek, 13. junij 2011

Big 12

Konferenca Big 12 združuje ekipe središča ZDA. Po premikih po lanski sezoni ta konferenca obsega ekipe iz zveznih držav Texas, Oklahoma, Kansas, Missouri in Iowa. Colorado in Nebraska sta bila lani še člana te konferenca, a od letos nista več zraven. Ekip je sedaj 10. Texas in Oklahoma sta najmočnejša predstavnika te konference, zadnja leta sta bila blizu vrha skoraj vedno še Missouri in Nebraska. Ostali so predvsem čakali na spodrsljaje favoritov. Zadnji državni prvak iz te konference je Texas, ki je bil najboljši v sezoni 2005.

šole: Baylor, Iowa State, Kansas, Kansas State, Missouri, Oklahoma, Oklahoma State, Texas, Texas A&M, Texas Tech.

sistem tekmovanja: Do lani je bil sistem skoraj enak kot v SEC, vendar je sedaj ekip 10 in prišlo je do kar nekaj sprememb. Divizij ni več. Vsaka ekipa bo igrala z vsako (9 tekem), pred tem vsako šolo čakajo še tri tekme izven konference. Ekipa, ki bo zbrala največ zmag znotraj konference, bo tako prvak. Če je na vrhu izenačenje, je prvakov več, za BCS bowl pa je treba določiti prvega. Glede medsebojne tekme, število vseh zmag v sezoni, uvrstitev na BCS rankingu.

zadnji prvaki: Oklahoma in Texas imata najmočnejša programa v Big 12 in posledično tudi največ uspeha. Kar 8 naslovov v zadnjih 10 letih. Ekipi se vsako leto pomerita med seboj v rivalski tekmi (Red River Rivalry), letos 8. oktobra.

2001 - Colorado
2002 - Oklahoma
2003 - Kansas State
2004 - Oklahoma
2005 - Texas
2006 - Oklahoma
2007 - Oklahoma
2008 - Oklahoma
2009 - Texas
2010 - Oklahoma

sezona 2011: Texas je imel lani slabo sezono, kar je za njih nedopustno. Skoraj gotovo se bodo letos pobrali, Oklahoma bo branila naslov, zanimivo bo videti, kako se bo razpletlo v prvi sezoni brez divizij. Vsekakor so ekipe s severa sedaj na slabšem, saj v prejšnjih letih niso igrale vsako leto proti Longhornsem in Soonersom.


Oklahoma Sooners (6-2 lani znotraj konference) niso prikazali popolne sezone, a ob koncu dovolj, tudi zmaga na BCS bowlu, čeprav nasprotnik ni bil niti približno podobne kakovosti.


Oklahoma State Cowboys (6-2) so imeli lepo priložnost za naskok na vrh, a v tekmi proti Oklahomi je bila obramba malce prešibka in znova bodo poskusili letos.


Missouri Tigers (6-2) so se dolgo borili za vstop v finale, vendar je bila Nebraska premočna, takrat že v prvi četrtini zaostanek 24 točk za Tigerse.


Texas A&M Aggies (6-2) so prijetno presenetili, tudi njim je malce zmanjkalo do finala, usoden je bil poraz proti Cowboysem, ko so ti zadeli FG za zmago v zadnji sekundi.


Baylor Bears (4-4) so začeli za njihove standarde fantastično, ob koncu leta pa trije porazi, ki so jih prizemljili na realna tla.


Texas Tech Red Raiders (3-5) je igral na trenutke solidno, na trenutke pa zelo slabo. Oklahoma je bila boljša za kar 38 točk.


Kansas State Wildcats (3-5) so dobili tri tekme proti ekipam z dna lestvice, kaj več pa niso naredili, še ena povprečna sezona.


Iowa State Cyclones (3-5) so igrali v skladu s pričakovanji, tri zmage so nekje blizu povprečja zadnjih let.


Texas Longhorns (2-6) so izjemno razočarali. Pred tem kar 12 let 4-4 ali bolje. Letos gotovo slabše ne more iti, se bo pa že pred prvo tekmo v Big 12 videlo, kakšno je stanje letos.


Kansas Jayhawks (1-7) so že drugo leto zapored dosegli le eno zmago in zbrali nekaj visokih porazov.


0 x komentirano:

Objavite komentar