nedelja, 12. junij 2011

Southeastern Conference

Kot že ime pove so v tej konferenci ekipe iz jugovzhoda ZDA. Konferenca, ki jo krajše imenujemo SEC, obsega ekipe iz zveznih držav Louisiana, Arkansas, Mississippi, Alabama, Georgia, Florida, South Carolina, Tennessee in Kentucky. Gre za trenutno daleč najmočnejšo konferenco. Skoraj vse ekipe so vsaj eno sezono v zadnjih letih igrale tako dobro, da bi se v drugih konferencah borile za vrh. Zadnjih pet let je državni prvak predstavnik te konference, zadnja štiri leta so prvaki konference postale štiri različne šole. Že 12 let ni nobeni šoli uspelo ubraniti naslova. Gre torej za zelo izenačeno konferenco iz dela države, kjer je football več kot le šport.

šole: Alabama, Arkansas, Auburn, Florida, Georiga, Kentucky, LSU, Mississippi, Mississippi State, South Carolina, Tennessee, Vanderbilt

sistem tekmovanja: Šole so razdelje v dve diviziji, vzhodno in zahodno. Vsaka ekipa letno odigra 12 tekem, z vsemi nasprotniki znotraj divizije (5 tekem), tri tekme z ekipami iz druge divizije in štiri tekme zunaj konference. Zmagovalca obeh divizij se uvrstita v finalno tekmo, ki je v začetku decembra v Atlanti (Gorgia Dome). Za zmago v diviziji se šteje izkupiček na 8 tekmah znotraj konference. Če je na vrhu izenačenje, se gleda medsebojne tekme, izkupiček znotraj divizije,...

zadnji prvaki: v zadnjih 10 letih so največ naslovov osvojili LSU Tigersi (3), tri ekipe so bile na vrhu 2-krat. Georgia v prvi polovici desetletja, Florida v drugi polovici in Auburn v letih 2004 in 2010. Leta 2009 je zmagala Alabama.

2001 - LSU
2002 - Georgia
2003 - LSU
2004 - Auburn
2005 - Georgia
2006 - Florida
2007 - LSU
2008 - Florida
2009 - Alabama
2010 - Auburn

sezona 2011: v SEC je vedno zelo težko karkoli napovedati, a LSU naj bi bil spet zelo visoko, tudi Alabama bo blizu.

vzhodna divizija:

South Carolina (5-3 lani znotraj konference) je izkoristila eno najslabših let Floride v zadnjem obdobju in izgubila le tri tekme, v finalu je bil Auburn premočan.


Florida (4-4) je bila dolgo v vrhu, po odhodu Tebowa se je vse spremenilo, le štiri zmage, kar je bilo sicer dovolj za drugo mesto v diviziji.


Georgia (3-5) išče spet pot na vrh, lani niso bili daleč, a nekaj tesnih porazov in samo tri zmage na koncu.


Tennessee (3-5) je že nekaj let v krizi, lani ni bilo nič drugače, tri zmage zopet nič posebnega.


Kentucky (2-6) trenutno ni sposoben višje, čeprav je lani presenetil z zmago nad South Carolino.


Vanderbilt (1-7) zadnji dve sezoni le ena zmaga znotraj konference, kar je najmanj v SEC.


zahodna divizija:

Auburn (8-0) je lani zmagal vse tekme in zasluženo osvojil naslov. Letos bo brez Newtona precej drugače.


Arkansas (6-2) je igral zelo dobro, obe tekmi je izgubil šele ob koncu. Tudi ta ekipa bo igrala z novim QB-jem.


LSU (6-2) je znova uprizoril nekaj šokantnih zaključkov, oba poraza za en TD.


Alabama (5-3) ni ubranila naslova, čeprav ni igrala veliko slabše. Proti Auburnu so imeli ogromno vodstvo, a ga izpustili iz rok.


Mississippi State (4-4) ima za sabo zelo solidno sezono, obramba jih je držala v igri v skoraj vseh tekmah.


Mississippi (1-7) je po nekaj solidnih letih igral zelo slabo, predvsem v obrambi.


0 x komentirano:

Objavite komentar