torek, 14. junij 2011

Big Ten

Ekipe konference Big Ten so geografsko locirana na severovzhodnem delu države. Po premikih pred letošnjo sezono je Nebraska najbolj zahodna šola v konferenci. Zvezne države v konferenci so Pennsylvania, Ohio, Indiana, Michigan, Illinois, Wisconsin, Iowa, Minnesota in Nebraska. Ekip bo letos prvič 12. Zgodovinsko ima največ naslovov Michigan, ki je trenutno v krizi. Zadnje obdobje je predvsem v znamenju Ohio State Buckeyesov, ki so končali na prvem mestu zadnjih šest let. Ohio State je tudi zadnji državni prvak iz te konference, v sezoni 2002 so v odločilni tekmi premagali Miami.

šole: Illinois, Indiana, Iowa, Michigan, Michigan State, Minnesota, Nebraska, Northwestern, Ohio State, Penn State, Purdue, Wisconsin.

sistem tekmovanja: Do lani so igrali vsak z vsakim, letos bosta v konferenci prvič dve diviziji (Legends in Leaders). Vsaka ekipa bo tako igrala proti vsakemu znotraj divizije (5 tekem), tri tekme proti ekipam iz druge divizije (ena od teh bo na sporedu vsako leto) in štiri tekme proti ekip izven konference. Zmagovalca obeh divizij se bosta uvrstila v finalno tekmo, ki bo letos prvič. Za zmago v diviziji se šteje izkupiček na 8 tekmah znotraj konference. Če je na vrhu izenačenje se gleda medsebojne tekme, izkupiček znotraj divizije,...

zadnji prvaki: Ohio State je bil daleč najboljši v zadnjem desetletju, le trikrat ni končal na vrhu. Michigan je zbral dva naslova, a rezultati zadnjih let so daleč pod pričakovanimi. Tudi Penn State ima dva. Legendarji Joe Paterno vodi to ekipo že skoraj pol stoletja. Iowa v začetku desetletja dva naslova, vendar bi lahko z malce sreče imela še vsaj dva več.

2001 - Illinois
2002 - Iowa, Ohio State
2003 - Michigan
2004 - Iowa, Michigan
2005 - Ohio State, Penn State
2006 - Ohio State
2007 - Ohio State
2008 - Ohio State, Penn State
2009 - Ohio State
2010 - Michigan State, Ohio State, Wisconsin

sezona 2011: Ohio State je bil še kak mesec nazaj prvi favorit, a sedaj je vse zmešano v tej konferenci. Buckeyesi imajo velike probleme, tako da imajo vsi ostali veliko priložnost. Wisconsin, Michigan State, Iowa, Penn State imajo vsi lepe možnosti. Tu je tudi Nebraska, ki bo letos odigrala prvo Big Ten tekmo.

divizija Legends:

Michigan State Spartans (7-1) so začeli odlično, v novembru pa je forma precej padla, v bowlu jih je ponižala Alabama (7-49).


Iowa Hawkeyes  (4-4) so imeli v 2009 magično sezono, ki se je končala s poškodbo Stanzija. Lani so težave prišle prej in sanj o naslovu je bilo hitro konec.


Michigan Wolverines (3-5) so prikazali, kako se obrambe v footballu ne sme igrati. Še ena sezona daleč pod pričakovanji. Nov trener bo letos poskusil popeljati program tam, kjer je nekoč bil.


Northwestern Wildcats (3-5) so lani igrali slabše kot leto prej, a tri zmage so bile za to ekipo realnost.


Minnesota Golden Gophers (2-6) so zabeležili 9 zaporednih porazov, ob koncu dve zmagi, ki sta pustili malce boljši vtis na sezono.


Nebraska Cornhuskers (6-2 v Big 12) začenjajo tekmovanje v Big Ten. Morali bi biti vsaj blizu vrha.


divizija Leaders:

Ohio State Buckeyes (7-1 lani znotraj konference) so znova lovoli nepremagano sezono, a jim ni uspelo. Kljub temu so končali na vrhu konference in v BCS bowlu prvič po nekaj letih premagali SEC ekipo.


Wisconsin Badgers (7-1) so predvsem s tekom ubijali nasprotnike, a na koncu bili malce prekratki v Rose Bowlu za res super sezono.


Illinois Fighting Illini (4-4) bi lahko z malce sreče prišli do kake zmage več. V novembru jih je premagala Minnesota (34-38) in Michigan po treh podaljških (65-67).


Penn State Nittany Lions  (4-4) so hitro pokazali, koliko so vredni, kasneje pa vendarle igrali malce bolje. Letošnja sezona zna biti precej boljša.


Purdue Boilermakers (2-6) so prikazali precej slabo sezono, dve zmagi proti ekipama z druge polovice lestvice


Indiana Hoosiers (1-7) predvsem čakajo na napake nasprotnikov. Teh lani ni bilo veliko in zato kar sedem porazov.


0 x komentirano:

Objavite komentar