torek, 2. avgust 2011

Torkov komentar #13

Za nami je fantastičen teden, v nekaj dneh se je zgodilo ogromno. Več kot štiri mesece so napovedovali, da bo noro in res je bilo. Ogromno premikov, nekaj šokantnih razpletov, nekaj previsokih pogodb in še vedno nekaj rookijev iz prve runde drafta, ki niso podpisali pogodbe. Končno se lahko pogovarjamo o footballu, prve tekme so vse bližje, vse bolj je jasno, kakšne bodo letošnje ekipe.

"Dream Team" v Philadelphii
Eaglesom je v nekaj dneh uspelo močno okrepiti svojo ekipo. Dominique Rodgers-Cromartie je prišel iz Arizone v zameno za Kevina Kolba. Cardinalsi so dodali še izbor druge runde na draftu. Težko je razumeti, zakaj so bili pri Arizoni tako radodarni. Bili so edina ekipa v boju za Kolbom, ki je nepreverjen podajalec. Kot igralec začetne ekipe je igral zelo malo in še takrat ni blestel. V Philadelphio sta kot prosta igralca prišla še Jason Babin in Cullen Jenkins. Vrhunec minulega tedna je bil boj za Nnamdija Asomugha. Večino časa se je zdelo, da ta odličen CB izbira med Cowboysi in Jetsi, vendar pa so mu Eaglesi povsem neopazno ponudili 60-milijonsko pogodbo, ki jo je sprejel. Philadelphia je tako zbrala nekaj odličnih igralcev in sedaj je Super Bowl edini cilj. Vse manj bo veliko razočaranje. (Skoraj) edini problem je DeSean Jackson, ki je zelo nezadovoljen s trenutno pogodbo in se še ni pojavil na pripravah Eaglesov. Če bodo rešili še to težavo, bo ekipa res vrhunska. Res pa je tudi, da je do prve tekme še več kot en mesec, do Super Bowla pa več kot pol leta in marsikaj se še lahko zgodi. Vsekakor je impresivno, kako jim je uspelo izvesti teh nekaj potez.

Jetsi niso več idealna destinacija?
V zadnjih mesecih smo velikokrat slišali, da ni trenerja, za katerega bi igralci raje igrali kot je Rex Ryan. Jetsi so dvakrat zapored igrali v finalu konference AFC in to naj bi še povečalo možnosti pri zbiranju prostih igralcev. Tokrat se je pokazalo, da ni ravno tako. Jetsi so si možno želeli pripeljati Nnamdija Asomugha v New York, vendar je ta izbral Philadelphio. Kot glavni razlog je navedel, da si želi prstana, Eaglesi pa naj bi imeli največ možnosti za ta uspeh. Franšiza brez Super Bowl prstana v svoji zgodovini torej ponuja v morda najmočnejši diviziji v NFL večje možnosti kot druge ekipe, ki so iskale usluge tega CB-ja. Isti konec tedna je ponudbo Jetsov zavrnil tudi Todd Heap. Ryan torej v New Yorku vendarle ni ustvaril tako željene destinacije kot sam večkrat razlaga.

Plaxico Burress se vrača v New York
Burress je po več kot dveh letih odsotnosti z igrišč našel novo ekipo. Igral bo za Jetse, ki so mu ponudili največjo pogodbo. Zeleni so torej Braylona Edwardsa zamenjali za 34-letnega WR-ja, ki dolgo ni bil v pogonu. Prav tako za Edwardsa ni veliko zanimanja drugje, kar me vsekakor preseneča. V zadnji sezoni je bil vsaj soliden. Po nekaterih informacijah je bil zelo nepriljubljen v ekipi in informacija naj bi se razširila po ligi. Morda pa zahteva preveč denarja. Več bo znanega v naslednjih dneh, na koncu bo gotovo nekje igral. Ali bo Plaxico igral tako kot napoveduje? Težko je reči. Za Jetse vsekakor bolje, da ja. Če bo odpovedal, bo za napad po zraku te ekipe to katastrofalna novica in hitro se utegne sezona končati.

Hasselbeck k Titansom, McNabb k Vikingsom
Dva izkušena podajalca sta morda še zadnjič zamenjala ekipo. Matt Hasselbeck je odšel v Tennessee, kjer je podpisal 3-letno pogodbo za 21 milijonov. Pri Titansih vse tri sezone gotovo ne bo ostal, saj so ti na draftu izbrali novega podajalca, ki mora igrati. Zgodba je enostavna, podajalci izbrani med prvih 15 morajo vsaj na polovici prve sezone biti pripravljeni za vstop v igro. To ni MLB, kjer je razvoj igralcev dolg. Tu je vložek velik, lastnik zahteva rezultate. Donovan McNabb je odšel v Minnesoto kot del menjave. Tudi tu imajo novega podajalca, vendar je situacija pri Vikingsih nekoliko drugačna. Ekipa je sestavljena bolje in bi se lahko letos borila za vstop v končnice. V tem primeru bi lahko McNabb ostal prvi QB dlje. Pogodba ga veže do konca sezone 2015, vendar v Minnesoti tako dolgo gotovo ne bo ostal.

Manning res z manjšo plačo?
Nekdo se je v zadnjih dneh močno trudil prikazati, da je Peyton Manning vzel manj denarja kot bi si zaslužil. Vse super, a če pogledamo podrobnosti, opazimo, da ni vse tako preprosto. Manning je podpisal 5-letno pogodbo, vredno 90 milijonov. V prvih treh sezonah bo plačan po 23 milijonov na leto, v zadnjih dveh pa po 10,5. Že to je neumno, salary cap se bo v naslednjih letih povečal, Manningova plača pa bo letos, ko je salary cap le 120 milijonov, tako velika. Ali bo Peyton igral še pet let, je težko reči. Morda bo res, a za dobrih 10 milijonov gotovo ne bo igral. Čez tri leta bodo prihodki lige zaradi novih TV pogodb močno narasli. Salary cap se bo povečal, igralci bodo imeli višje pogodbe, 10 milijonov za podajalca ne bo več nič posebnega. Že v današnjih razmerah Manning ne bi igral za tak znesek, kaj šele takrat. Tako da na koncu bodo Coltsi temu podajalcu plačali več kot 100 milijonov, če bo igral še pet let. Morda pa se bo prej upokojil in iz te pogodbe zaslužil le 69 mio v treh letih, kar spet ni manj kot si zasluži.

New England dvakrat šokiral
Patriotsi niso bili veliko aktivni pri prostih igralcih, so pa naredili dve presenetljivi menjavi. Za majhno ceno so iz Washingtona pripeljali Alberta Hayneswortha, iz Cincinnatija pa Chada Ochocinca. Albert je bil pri Redskinsih zelo problematičen in nikakor se niso uspeli dogovoriti z njim, da bi ga uspešno upeljali v sistem. Bill Belichick, trener Patriotsev, je znan po tem, da lahko iz takih igralcev potegne največ in morda mu bo tudi tokrat uspelo. Ochocinco bo letos še večja zgodba. Pri Benglasih je bil precej nezadovoljen, sedaj ima novo priložnost. Po odhodu Mossa so v New Engladnu iskali lovilca in sedaj ga imajo. Težko si je predstavljati, da bi napad iz druge polovice lanske sezone lahko igral še bolje. Ochocinco je sedaj star 33 let in ni več to kar je bil v preteklih letih, a orožij imajo v tej ekipi veliko. Dokler bo Ochocinco svoje otročarije pustil ob strani, bo ta napad še vedno vrhunski. Nihče pa ne more napovedati, do kdaj mu bo to uspevalo.

Cincinnati je najslabša franšiza v ZDA
Prejšnji mesec so pri ESPN sestavili seznam franšiz v vseh športih. Od najboljše do najslaše. Bengalsi so pristali na zadnjem mestu in znova se je pokazalo, da ne brez razloga. Carson Palmer noče več igrati pri tej ekipi, lastnik ga noče poslati drugam, kar je neumno. Glede na to, kaj so dobili pri Eaglesih za Kolba, bi lahko Bengalsi precej izboljšali svojo ekipo, če bi se s katero od ekip dogovorili za menjavo Palmerja. Ampak ne. Mike Brown ostaja pri svojem in pelje svojo ekipo v še globlje brezno.

Nekaj astronomskih pogodb
Po koncu lockouta so bili vsi navdušeni z novo pogodbo, vendar očitno vse ni bilo dobro dogovorjeno. Po novih pravilih je določeno, koliko najmanj denarja morajo ekipe porabiti in tako smo dobili primer, ko je punter dobil boljšo pogodbo kot verjetno najbolje pripravljen rookie QB. Charles Johnson je po le eni odlični sezoni dobil 72-milijonsko pogodbo, Kevin Kolb 65-milijonsko, Hasselbecka sem že omenil. Vse skupaj precej noro. Verjetno bo trajalo nekaj časa, da pridejo nekatere ekipe do normalnih številk v skupnem plačilu svojim igralcev in takrat takih pogodb ne bo več.

Aktualno na strani
Začel se je finale Power Rankingsa. Pred nami je drugi teden končnice v Arena Football League, šesti teden v CFL, vse bližje so prve NFL tekme. Ta teden bo na vrsti tudi prvo glasovanje za potezo meseca. Na voljo bodo tudi predlogi za potezo tedna.

Posti zadnjega tedna:
Finale: Patriots - Packers
Tekme leta, week 5
Georgia v finale
Power Rankings: 3-32
Tekme leta, week 4
Calgary do tretje zmage
Tekme leta, week 3
Intervju: Erickson, Kiffin, Neuhiesel
Favorita brez težav
Montreal popušča
Tekme leta, week 2
Joe Paterno
BC znova prekratek
Tekme leta, week 1
Najbolj pričakovane tekme
Glasovanje do konca tedna
Intervju: Joe Theismann
CFL, week 5
Intervju: Michael Irvin
CFL po četrtem tednu
Intervju: Bill Cowher
Poteza tedna #4


0 x komentirano:

Objavite komentar