petek, 5. avgust 2011

Nov QB rating

ESPN bo danes predstavil nov način za ocenjevanje podajalcev. Dosedanji sistem je že dolgo v veljavi, vendar po mnenju nekaterih ne prikaže prave razlike med QB-ji. To je do neke mere res. Pri sedanjem sistemu se upošteva samo število TD-jev, število prestreženih podaj, skupno število yardov, število podaj in število zaključenih podaj. Igra podajalca seveda ni samo to. Pri sedanjem sistemu se ne upoštevajo sacki, ni razlike med podajo za 70 yardov in podajo za 5 yardov, pri kateri lovilec sam preteče 65 yardov, ni razlike med TD-jem v odločilnih trenutkih in tistim, ki je dosežen, ko je tekma že dolgo odločena ... Nov ESPN-ov rating bo zajemal vse te podrobnosti. Natančno ga bodo prikazali v noči na soboto ob 2.00 po našem času.

Zanimivo bo videti, kako so si zamislili ta nov rating, vendar se zdi, da bo izračun zelo kompliciran. Pri sedanjem ratingu potrebuješ samo pet podatkov, pri tem novem pa bo račun precej bolj zahteven, potrebni pa bodo tudi podatki, ki jih uradna statistika ne beleži. Težko verjamem, da bi liga ta rating kdaj vpeljala v svoj sistem. Verjetno tudi velikih razlik v primerjavi med podajalci ne bo. Kdor je na vurhu po starem ratingu, bo tam tudi po novem.

To dokazuje tudi naslednja lestvica. Pri ESPN so pregledali vse tekme od sezone 2008 in ocenili QB-je. Točni rezultati še niso objavljeni, vendar so na podlagi novega ratinga razvrstili podajalce v šest skupin.

najboljši: Brady, Peyton Manning, Ryan, Vick, Rodgers, Brees
precej nad povprečjem: Freeman, Eli Manning, Rivers
malo nad povprečjem: Roethlisberger, Romo, Flacco, Schaub, Garrard, Collins
povprečni: Cassel, Fitzpatrick, Sanchez, Palmer, McCoy, Orton, Kitna
pod povprečjem: Hill, Campbell, Cutler, Hasselbeck, Henne, McNabb, Bradford, Smith
slabši: Anderson, Favre, Clausen


0 x komentirano:

Objavite komentar