torek, 16. avgust 2011

Torkov komentar #15

Tu je že 15. Torkov komentar. Tokrat o dogajanju na tekmah začetka predsezone, o novih pravilih, o naslednjem tednu in o spremembah v college footballu.

Končan prvi teden
Za nami je prvi teden letošnje predsezone. Po več kot pol leta smo končno videli NFL igralce tam, kjer jih ponavadi gledamo. Prve vtise z vseh tekem ste si že lahko prebrali v prejšnjih dneh. Prvih 10 tekem tukaj, naslednjih pet tukaj, in zadnja tukaj. Če združim vse skupaj, lahko rečem, da je Cleveland najbolj prijetno presenetil. Starterji so odigrali tri napade in proti Green Bayju dosegli 2 TD-ja. McCoy je igral zelo dobro in sedaj je res že čas, da se nehajo tisti članki, kjer se razni novinarji sprašujejo, kdo bo QB pri Brownsih. McCoy je zmagovalec. Bil je pri Texasu in v tem kratkem obdobju v Clevalendu je pokal več kot vsi ostali QB-ji te ekipe zadnjih nekaj let skupaj.

49ersi na poti navzdol?
Morda največje razočaranje prvega tedna je San Francisco. Prejšnji dve sezoni so pri tej ekipi pričakovali veliko. Letos je situacija precej drugačna in že na prvi tekmo smo videli, zakaj. Napadalna linija je bila katastrofalna, pravega QB-ja nimajo. Smith je že večkrat dokazal, da ni prava rešitev. Kaepernick je glede na prikazano še precej zadaj. Sedaj so v kamp pripeljali Culpepperja. Vemo koliko je ura, ko se to zgodi.

Locker najbolje
Letos so bili v prvi rundi drafta izbrani štirje podajalci. Vsi so se predstavili v prvih tekmah svojih ekip. Najbolje se je izkazal Locker. Od vseh štirih sem od njega za prvič pričakoval najmanj, a izkazalo se je ravno obratno. Njegova največja težava v collegeu je bila natančnost podaj. Tokrat ni niti malo spominjal na tistega igralca iz Washingtona. Videli smo nekaj natančnih podaj, dober pregled nad igro, tudi nekaj tekov v pravem trenutku.

Solidna predstava ostalih novincev
Newton je bil izmed vseh izbran najvišje. Začel je dobro, kasneje pa napravil nekaj napak. Videli smo precej več različnih akcij kot smo jih bili napada Caroline vajeni prej. Morda bi za začetek morali z Newtonom igrati bolj preprosto. Sploh, ker zaradi lockouta ni bilo dolgih priprav pred sezone. Gabbert si zasluži podobno oceno kot Newton. Začel je dobro, kasneje pa naredil nekaj večjih napak. Najslabši je bil Dalton, ki je igral s tretjo ekipo in tudi tam imal precej težav. Zanj bo pot še zelo dolga. Od ostalih je najbolje odigral Mallett, ki bi moral biti izbor prve runde. Ja, imel je nekaj težav izven igrišča, ampak v tej ligi zmaga tisti, ki pokaže največ na igrišču. Mallett je tega vsekakor sposoben, to smo videli tokrat in tudi že prej.

Nova pravila
Od letos velja novo pravilo, po katerem se začetni udarec izvaja z linje 35 yardov, ne več 30. Razlog je število poškodb, do katareih je prišlo pri teh akcijah. Žoga bo tako pri začetnih udarcih večkrat prišla do končne cone, igralci jo bodo manjkrat vrnili in poškodb bo manj. Nekaterim je to všeč, nekaterim ne. Predvsem tiste ekipe, ki imajo zelo dobre igralci pri vračanju žoge, so s tem precej oškodovane.

Chicago si pravila razlaga drugače
Pri vsem tem je najbolj zanimvivo dejstvo, da so si Bearsi to spremembo razlagali malce drugače. Po njihovo naj bi se ekipa lahko sama odločila, iz kje bo začela. Tako so v prvi tekmi dvakrat začeli iz 30 yardov. Vodilni pri NFL so to opazili in hitro sporočili v Chicago, da tako ne gre. Kasneje je Chicago vendarle ravnal po pravilih. Ta teden smo prvič na igrišču videli še eno novo pravilo. Po novem sodnik pregleda vsako akcijo, kjer je so bile dosežene točke. To seveda ni naloga glavnega sodnika, a vsakič, ko je malce dvoma, gre ta sodnik pogledat posnetek. V prvih tekmah smo videli, da so ustavili tekmo za nekaj TD-jev, ki so bili že na prvi pogled nedoumni. Za zdaj kaže, da bodo tekme letos precej daljše.

V četrtek se nadaljuje
Drugi teden letošnje predsezone se bo začel že ta četrtek, ko bosta na sporedu dve tekmi. Kot prejšnji teden tudi tokrat na dan prve tekme več o sporedu in pričakovanjih. Zopet bo zanimivo. Že prvi dan Eaglesi in Steelersi. Predvsem slednji bodo poskušali prikazati malce več kot na prvi tekmi. V petek bo Kolb deležen malce več pozornosti kot v prvi tekmi. Nasprotnik bo Green Bay. V soboto Jackson s Seattlom proti svoji stari ekipi, v nedeljo Jetsi in Bengalsi. V zadnjih sezonah sta se ti ekipi že velikokrat srečali, tokrat prvič brez Ochocinca. V ponedeljek Giantsi in Bearsi. Ena slabših napadalnih linij proti eni boljših obrambnih linij. Ko sta se ekipi zadnjič srečali, je bila za QB-je Bearsov tekma zelo dolga.

Znova o širitvi konferenc
Texas A&M bi se rad priključil konferenci SEC, prejšnji teden so se pojavile govorice, da nekaj podobnega zanima tudi Florido State. In spet so se pojavli članki, da vse to vodi k štirim velikim konferencah po 18 ekip. Še vedno sem mnenja, da več kot 12 ekip za eno konferenco ni dobro. 18 ekip v konferenci bi pomenilo dve diviziji po 9 ekip. Ekipi iz različnih divizij bi se srečali le enkrat na štiri leta. To bi precej spremenilo sliko college footballa, po moje na slabše. Po sedanjem sistemu je odlično spremljati zaključke sezon, ko se nekaj enakovrednih ekip bori za naslov prvaka. Tekem znotraj konference je večinoma osem in še dva tedna pred koncem si težko kdo pribori neulovljivo prednost. Če bodo konference večje, bo tekem znotraj le-teh 10 in sezone bodo prej odločene kot doslej. Bomo videli, kako se bo to razpletlo v prihodnosti. Sistem, ki je v vlejavi sedaj prinaša ogromno odličnih tekem in tesnih bitk za naslove prvakov.


0 x komentirano:

Objavite komentar