torek, 4. oktober 2011

Torkov komentar #22

Tokrat o eni temi, ki me je v tej doslej kratki sezoni zelo presenetila, morda najbolj, čeprav presenečenj vsekakor ni malo. V drugem delu nekaj o rivalstvih v NFL in o tem, kako kaže v bitki za končnico.

Obrambe igrajo slabo
Naj začnem na začetku. Vemo, da obrambe za zdaj igrajo zelo slabo. Rekordi v napadalnem delu igre padajo vsak teden. Točk je toliko kot jih ni bilo še nikoli doslej. Vse to se zdi, da za zanimivost lige ni dobro. Videli smo nekaj takih tekem. Točk je veliko, sredi druge četrtine je razlika lahko že velika in tekma hitro postane nezanimiva. Vendar pa prevlada napadov nad obrambami prinaša še eno posledico, ki je za gledalce odlična. Velika večina tekem ni odločenih vse do konca.

Ogromno povratkov
Tudi če je razlika v zadnji četrtini še dokaj velika, se lahko ob dobri igri napada ekipa še vedno vrne v igro in tega smo doslej videli res veliko. Najprej smo govorili o Minnesoti in o treh neverjetnih zapravljenih vodstvih. Potem je tu Detroit z dvema velikima povratkoma. Dallas je zapravil dve visoki prednosti v zadnji četrtini. Nekaj nepredstavljivega se je zgodilo tudi Eaglesom. Česa takega res nihče ni mogel pričakovati. Tudi v college footballu smo videli nekaj teh povratkov. Texas A&M je dva tedna zapored zapravil prednost 17 točk ali več ob polčasu, kar je za to ekipo morda še bolj neverjeten kolaps od vseh prej omenjenih. Še vedno bi raje videl obrambe igrati bolje, ampak spremljati take povratke je prav tako zelo zelo zanimivo.

Zadnja od velikih štirih
Katera so trenutno največja rivalstva v ligi? Po moje izstopajo štiri. Steelers-Ravens, Jets-Patriots, Giants-Eagles in Packers-Bears. Tri od teh tekem smo letos že videli in nobena od njih ni bila zelo zanimiva. Ta teden bomo videli še Jetse in Patriotse. Obstaja precej velika možnost, da tudi ta dvoboj ne bo prinesel tekme, ki bi si jo zapomnili za več kot nekaj dni. New York ima ogromno težav, v gosteh bodo proti izjemno motiviranemu New Englandu zelo težko zmagali.

Končnica, AFC
Ker nikoli ni prezgodaj za debato o končnici, poglejmo, kakšno je stanje po konferencah danes.

1) Texans (3-1)
2) Bills (3-1)
3) Ravens (3-1)
4) Chargers (3-1)
5) Titans (3-1)
6) Patriots (3-1)

Wild Card tekmi: NE @ BAL, TEN @ SD.

Sezona je še dolga, zato velikih zaključkov nima smisla delati, a nekaj že lahko rečem. Steelersov in Jetsov na lestvici ni in čeprav se je pred sezono večini zdelo nemogoče, da bi kdo izmed ekip NE, NYJ, PIT, BAL izpustil končnico, se sedaj zdi, da je kaj takega vendarle mogoče. New York in Pittsburgh sta v vse večjih težavah. Na lestvici trenutno kar štiri ekipi, ki lani niso bile v končnici. Na vrhu je trenutno Houston, ki mu bo morda letos končno uspelo.

Končnica, NFC
V NFC je lestvica malce bolj raznolika.

1) Packers (4-0)
2) Redskins (3-1)
3) 49ers (3-1)
4) Buccaneers (3-1)
5) Lions (4-0)
6) Giants (3-1)

Wild Card tekmi: NYG @ SF, DET @ TB.

V NFC kar pet ekip, ki so lani odigrale le 16 tekem. Skupno torej kar devet novih ekip trenutno na pozicijah za končnico. Največji presenečenji v NFC sta doslej prav gotovo Atlanta in Philadelphia, ki so ju mnogi uvrščali v Super Bowl, a igra obeh je trenutno porazna. Na vrhu je Green Bay, ki je še vedno prva ekipa lige, tu ni dvoma.


2 x komentirano:

Jure, praviš, obrambe igrajo slabo....zakaj pa ne bi napisal, da napadi igrajo dobro?
Jaz sem vseeno pristaš točk, saj se mi zdi, da je bistvo vsake igre z žogo to, da daš točko ali gol, ali koš več kot nasprotnik, ne pa da dobiš točko, koš, ali gol manj kot nasprotnik....

To je vedno dvosmerno, ja. Ali so letos napadi tako napredovali ali obrambe nazadovale? Če pogledamo, kako slabo nekatere ekipe slabo tacklajo letos, lahko gotovo rečem, da je igra v tem delu slabša kot lani.

Ali bi napadi v vsakem primeru dosegli več točk kot lani? Morda, nekatere ekipe so res izjemne vsak teden, ni važno proti komu igrajo.

Ta šport je malce drugačen od drugih, saj tu drugi igralci igrajo obrambo in napad. In ti v obrambi dobivajo prav tako zelo visoke plače in pričakujem, da opravijo svoje delu čim bolje.

Objavite komentar