torek, 6. december 2011

Torkov komentar #31

Po koncu sezone v NCAA je Torkov komentar ta teden v celoti posvečen college footballu.

Kmalu nov sistem
Sistem, ko najboljši dve ekipi igrata po koncu sezone le finalno tekmo, se končuje. V prejšnjih letih je bilo večinoma jasno, kdo sta prva in druga ekipa sezone, velikih debat in dilem razen nekaj izjem ni bilo. Letos je povsem drugače. Dve ekipi bi si zaslužili, da se borita za sam vrh, hkrati pa velja, da si nobena finalne tekme ne zasluži. Alabama je sama kriva za tisti poraz, preveč neumnih napak. Oklahoma State je izgubila proti ekipi, ki letos razen tiste tekme ni dosegla veliko.

Verjetno polfinale
Ta majhna razlika na lestvici med drugo in tretjo ekipo je razlog, da bomo že verjetno čez dve leti videli vsaj polfinale pred velikim zaključkom. Nekateri govorijo tudi o turnirju šestih ali osmih ekip, a to je malce preveč. Vidim scenarij, ko bi obe polfinalni tekmi bili odigrani okoli 20. decembra, nato bi po ustaljeni praksi sledili vsi bowli in na koncu še BCS finale. To bi prineslo še dve izjemno zanimivi tekmi več, hkrati pa ne bi razvrednotilo pomena rednega dela sezone. Vse več kot štiri ekipe v igri za naslov prvaka bi že bilo preveč po mojem mnenju.

Znova denar sveta vladar
V nedeljo so BCS bowli izbirali ekipe. Sedem ekip se je uvrstilo avtomatsko, vseh 6 prvakov in Alabama, tri ekipe je bilo treba izbrati naknadno. Z upoštevanjem vseh pravil so bili možni kandidati Stanford, Kansas State, Virginia Tech, Baylor, Michigan in Oklahoma. Stanford ima letos samo en poraz, njega so morali izbrati. Naslednja izbira je bil Virginia Tech, ki je ža malce sumljiv, ampak recimo, da se tu še lahko strinjam, Hokiesi imajo le dva poraza. Zadnja izbira je katastrofalna. Kansas State, Oklahoma in Baylor so vsi boljši od Michigana, a je ta dobil prednost zaradi zaslužka. Podobno kot lani, ko so lahko na Sugar Bowlu igrali tudi kasneje suspendirani igralci Buckeyesov.

Nujna sprememba pravil
Prav smešne so posledice teh BCS pravil glede uvrstitev v bowle. Arkansas in Boise State imata za sabo zelo dobri sezoni, vendar nimata pravice nastopa na BCS bowlu. Tu bo igral Michigan, Boise State pa na Maaco Bowlu proti Arizoni State, kar je prav smešno.


0 x komentirano:

Objavite komentar