torek, 1. november 2011

Torkov komentar #26

Tokrat nekaj o podiranju precej starega rekorda, o sodnikih v NFL in še nekaj o zanimivih statističnih podatkih.

Vse manj kandidatov za rekord
V prvih dveh tednih smo videli nekaj QB-jev, ki so podirali rekorde za rekordom in zdelo se je, da bi končno lahko nekdo podrl rekord iz leta 1984, ko je Dan Marino podal za 5084 yardov (317,75 povprečno na tekmo). Na začetku je bilo kar šest podajalcev, ki so imeli dovolj dobro povprečje za nov rekord. Sedaj je minilo nekaj tednov več, obrambe so začele igrati bolje, le še trije podajalci imajo povprečje dovolj visoko za rekord, prednost pa je vse manjša. Poglejmo podatke za pet QB-jev z največ yardi. Pri vsakem je napisana razlika v skupnih yardih glede na rekord.
QByardipovprečjerazlika
Drew Brees2746343,2+204
Aaron Rodgers2372338,9+148
Tom Brady2361337,3+137
Eli Manning2127303,9-97
Cam Newton2393299,1-149
Brees je torej v najboljšem položaju, čeprav je zaloga 204 yardov za zadnjih 8 tekem zelo majhna. Še vedno je precej velika verjetnost, da tudi letos nikomur ne bo uspelo podreti tega rekorda.

Neverjetne napake sodnikov
Skoraj na vsaki tekmi lahko vidimo kakšno sporno sodniško odločitev, a v večini primerovgre za trenutek, v katerem se nekaj zelo hitro zgodi in sodnik mora hitro reagirati in večkrat naredi nekaj, kar po pravilih morda ne bi smel. Lahko rečemo, da so dobro plačani za to delo in bi morali soditi precej bolje, vendar take napake se bodo vedno dogajale. Bolj neverjetno je, da je vse več napak pri pregledih posnetkov. Ta vikend smo videli vsaj dva taka primera.

Naprej je Polamalu odrinil žogo v končno cono, kar je prepovedano. Kako se sodniki tega niso spomnili, mi res ni jasno.


Na ponedeljkovi tekmi je žogo izgubil McCluster, čeprav je dejansko ni, saj je bil prej na tleh. Tudi to smo videli vsi, le sodniki ne.


V podaljšku bolje začeti v obrambi
Ta podatek je zelo zanimiv. Velja namreč prepričanje, da ima ekipa, ki začne z napadom v podaljški veliko večje možnosti za zmago. Iz tega razloga so tudi spremenili nekaj pravil za končnico na tem področju. Zadnji dve sezoni kažeta, da temu ni tako. Letos je bil podaljšek na štirih tekmah, samo enrkat je zmagala ekipa, ki je začela z napadom, lani je bila uspešnost 8 od 19.

Po premoru tokrat bolje
18 ekip je doslej odigralo tekmo po prostem tednu. Od prvih 12 so zmagale samo tri in že so se pojavile govorice, da je to morda povezano s spremembami v kolektivni pogodbi, ki so jo podpisali poleti. V tretjem tednu je zmagalo pet od šestih ekip, kar na celoletnem nivoju pomeni 8 zmag v 18 tekmah in to je že bolj normalno. Očitno je razlog predvsem, da je večina tistih s porazi enostavno slabih.


0 x komentirano:

Objavite komentar