torek, 13. september 2011

Torkov komentar #19

Tu je torek in tu je naslednji Torkov komentar. Tokrat največ o dogajanju v NFL. O rekordu Bradyja, o porazu Atlante, o porazu Dallasa, o Clevelandu, o Detroitu, o Newtonu, o TD-jih special teamov in še nekaj college footballa za konec.

Rekordni Brady
Patriotsi več kot pol leta niso igrali prave NFL tekme, a vse skupaj je izgledalo, kot da se je redni del sezone 2010 končal prejšnji teden. Proti Dolphinsom niso imeli nobenih težav s premikanjem žoge. Še več, Brady je s 517 podanimi yardi postavil rekord franšize in peti najboljši dosežek vseh časov. 517 yardov je največ po sezoni 1996, ko je Boomer Esiason v eni tekmi podal za 522 yardov. Manj so lahko pri New Engladnu zadovoljni z obrambo, saj toliko yardov kot na tej tekmi (488) niso dopustili že več kot 10 let.

Atlanta v težavah?
Falconsi so lani osvojili prvo mesto v konferenci NFC po rednem delu. Končno so sestavili vrhunsko sezono v rednem delu. V končnici jih je odpravil Green Bay, ki je v gosteh dosegel kar 48 točk. Logična posledica tega je, da se mora ekipa okrepiti v obrambi. A zgodilo se je ravno obratno. Na draftu so zamenjali kar nekaj izborov za še enega igralca napada. Tudi kasneje med prostimi igralci niso bili zelo agresivni pri nabiranju kvalitetnih obrambnih igralcev. Vse to je nakazalo, da bodo letos težave. In te so prišle že na prvi tekmi. Bearsi so jih brez težav premagali.

Preveč podaj, premalo teka
Druga napaka je neverjetno veliko število podaj. Na prvi tekmi letošnje sezone so žogo podali 47-krat in z njo tekli le 14-krat. Lani so med rednim delom podajali v 53,7 % akcij, tokrat je bilo takih akcij 77 %. Ko vse to združiš je neuspeh skoraj neizbežen. Atlanto sedaj čakata tekmi proti Eaglesom in Bucsom. Ne bom presenečen, če bodo začeli s tremi porazi.

Božič sredi poletja
To je bil pogost stavek med navijači lige, ki smo se razveselili začetka sezone. Očitno so Cowboysi ta stavek vzeli preveč dobesedno in igrali tako kot veliokrat igrajo decembra. Znova so si privoščili neverjeten poraz. Odkar je Garrett stopil na mesto glavnega trenerja je Dallas bil zmožen zmagati prav vse tekme, a bilo je nekaj neverjetnih napak. Tudi letos bo kot kaže enako. Izjemno slaba predstava v zadnjem delu in Jetsi so vse to izkoristili in tekmo dobili. Dallas je v svoji zgodovini 242-krat vodil za 14 točk ali več v drugem polčasu. Tokrat so prvič v teh 242 tekmah na koncu izgubili. Neverjetno.

Tudi Cleveland po starem
Še ena ekipa, ki precej spominja na lanske rezultate. McCoy in druščina so znova igrali solidno in bili zreli za zmago, a tako kot nekajkrat lani niso uspeli zaključiti tekme. Ponovno so dopustili, da jih nasprotnik dohiti, prehiti in na koncu premaga. Morda se bodo nekoč naučili, kako dobiti te tekme. V tej diviziji je vsaka zmaga zelo pomembna in časa za nabiranje izkušenj enostavno ni.

Detroit 9-0
Lionsi so dobili zadnjih 9 tekem. Štiri lani, štiri v predsezoni in eno v nedeljo. Vsekakor je lepo videti ekipo, ki že toliko časa čaka na uspeh, končno zmagovati. Seveda sedaj šteje le 1-0 in naslednja tekma ponuja lepo priložnost, da Detroit spleza na 2-0. Kansas City ima ogromno težav. Mnogi so sicer presenečeni, a dejstvo je, da bo bili lani Chiefsi precej slabši kot so kazali rezultati. Izkoristili so izjemno malo število izgubljenih žog in prišli v končnico. Tokrat so izgubili tri žoge in poraz je bil neizbežen.

Cam Newton se predstavi
Prvi izbor letošnjega nabora je odigral svojo prvo tekmo. Na koncu so Panthersi sicer izgubili, a nastop mladega podajalca je bil neverjeten. Podal je za 422 y in 2 TD-ja in takoj utišal kritike, ki so trdili, da je bil v NCAA tako uspešen le zato, ker je imel dovolj prostora za pridobivanje yardov po tleh. Tokrat je res igral zelo dobro, v prihodnjih tednih bomo videli, kako mu bo šlo proti boljšim obrambam. Zanimivo naključje je, da je Newton prvo pravo NFL tekmo igral na istem igrišču kot zadnjo college tekmo.

8 TD-jev iz vračanj
Potem ko smo slišali toliko kritih na račun lige, ker je premaknila izvajanje začetnih udarcev na črto 35 yardov, smo v prvem tednu videli kar tri TD-je pri vračanjih teh začetnih udarcev. Upešni so bili Cobb pri Packersih, Harvin pri Vikingsih in Ginn pri 49ersih. Poleg tega smo videli še pet TD-jev pri vračanju puntov. Special teami so bili tokrat zelo uspešni pri doseganju točk.

Luck of the Irish?
Za konec še nekaj iz NCAA. Pred sezono smo lahko slišali, kako uspešni bodo letos Notre Dame Irishi. Govorilo se je od 10 zmagah, tudi o nastopu na BCS bowlu smo slišali. Zdaj je jasno, da lahko na to pozabijo. Igra sicer ni slaba, a kar 10 izgubljenih žog na dveh tekmah je preveč. In kljub temu so tekmo proti Michiganu že skoraj dobili, vendar na koncu niso uspeli preprečiti neverjetnega povratka. Tako se vsaj še eno sezono o Notre Dame jeseni in pozimi ne bo veliko govorilo.


1 x komentirano:

Objavite komentar