četrtek, 2. junij 2011

Seattle Seahawks

Seahawksi so ena mlajših franšiz v ligi in obenem edina franšiza, ki je dvakrat zamenjala konferenco po združitvi lig AFL in NFL leta 1970. Svojo pot so začeli leta 1976 v NFC West, a se že naslednje leto pridružili AFC West, kjer so ostali vse do zadnje razširitve lige leta 2002, ko so se vrnili v NFC West. Seahawksi so tudi edina ekipa, ki je igrala v Championship game v obeh konferencah.

Hawksi so prvo uspešnejše obdobje doživljali med leti 1983-88, ko so se pod vodstvom trenerja Chucka Knoxa 4x uvrstili v playoff (leta 1983 so izgubili konferenčni finale z divizijskim rivalom LA Raidersi), nakar je sledilo desetletje brez nastopanja v končnici. Leta 1999 je trenersko vlogo prevzel Mike Holmgren, ki je ekipo takoj pripeljal do wild card tekme z Miamijem, ki je bila obenem zadnja tekma na legendarnem Kingdomu. Ta je po zaslugi zvestih navijačev (12th Man) slovel kot najglasnejši stadion v ligi. S selitvijo nazaj v NFC West in otvoritvijo modernega Qwest Fielda leta 2002 so se začela najlepša leta v zgodovini franšize, katerih krona je bila uvrstitev v Superbowl XL.

največji uspeh: 1-krat NFC prvaki (2005)
prvaki divizije od 2002: 2004, 2005, 2006, 2007, 2010
končnica od 2002: 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2010
record (redni del): 262-286-0
record (končnica): 8-11
več: www | wiki | NFL.com

Stanje franšize: Seahawksi so se lani uvrstili v končnico prvič po letu 2007, in sicer so postali prva ekipa v zgodovini lige, ki ji je to uspelo z negativnim rekordom 7-9. Številne kritike so nato utišali z lahko rečem kar senzacionalno zmago nad branilci naslova Saintsi. Kljub temu uspehu je dejstvo, da je franšiza v fazi prenove, a tudi za ostale ekipe znotraj divizije velja podobno, tako da le-ta ostaja povsem odprta.

Začetek trenutnega obdobja: januarja 2010 je "ključe kraljestva" v svoje roke dobil nekdanji uspešni college trener Pete Carroll (in v nekoliko manjši meri tudi GM John Schneider). Stanje ekipe pred njegovim prihodom ni bilo ravno rožnato, zato številne spremembe pred in med sezono niso bile presenetljive. Carroll želi ustvariti mlado, močno in atletsko ekipo. V prvih dveh draftih je dal poudarek ofenzivni liniji, kar ne preseneča glede na vse težave z njo v preteklih sezonah. Pred njim pa je vsekakor še najtežja in najpomembnejša odločitev - kdo bo QB? Obdobje Hasselbecka se izteka in treba bo storiti tisto, kar bi pravzaprav morali že Carrollovi predhodniki pred dvema ali tremi sezonami – izbrati in uvesti njegovega naslednika. Časa za odlašanje zdaj res ni več, mirno pa lahko rečem, da bo od uspešnosti izbire QB odvisno celotno Carrollovo in morda tudi daljše časovno obdobje franšize.


Post prispeval SeaSea.

Se bo Seattle uvrstil v končnico?


3 x komentirano:

Vsekakor drži, da je divizija odprta. SEA, SF in STL naj bi bili letos boljši kot lani. ARI bo težko slabša. Tako, da če ravno ne bo najboljši nogomet tukaj, bo gotovo spet ena najbolj izenačenih bitk za divizijski naslov.

Tokrat gremo s 6-10 v playoff. :D

ne reci dvakrat :)

Objavite komentar