nedelja, 12. junij 2011

Canada Football

Še nekaj dni in začela se bo nova sezona kanadskega nogometa. Te tekme ljubiteljem footballa pridejo še kako prav, saj je obdobje od Super Bowla do prvih pravih tekem na ameriških tleh precej dolgo. V sredo bo na sporedu prva tekma med med BC (British Columbia) Lionsi in Calgary Stampeders. Gre za prvo tekmo predsezone, začetek rednega dela pa bo 30. junija, ko bodo Lionsi igrali proti lanskemu prvaku, Montreal Alouettes.

Pravila se tu v kar nekaj točkah razlikujejo. Pravilo štirih poskusov iz NFL je tukaj pravilo treh poskusov. Igrišče je dolgo 110 yardov, končni coni pa po 20 yardov. Tudi nekaj drugih manj pomembnih pravil je drugačnih. Nekaj pravil v CFL je torej boljših za obrambo, nekaj za napad, na koncu je število doseženih točk zelo podobno ligi NFL, prav tako pa je tudi tu veliko neverjetnih akcij, infarktnih zaključkov in vsega, kar ponuja ameriški oz. v tem primeru kanadski nogomet.

V CFL nastopa 8 ekip (dve diviziji), ki odigrajo 18 tekem rednega dela. V končnico se uvrsti šest ekip, ki potem igrajo po sistemu, ki je zelo podoben tistemu v ligi NFL. Grey Cup je kanadski Super Bowl.

Spodnji pregled ekip je nastal po sezoni 2008. Edina razlika danes je, da ima Montreal dva naslova več, 2009 in 2010.


Finalna tekma leta 2009 z neverjetnim zaključkom.


Najboljše akcije lanske sezone.


1 x komentirano:

to je pa res bila tekma leta 2009

Objavite komentar