petek, 6. maj 2011

Brady res MVP?

Tom Brady je po lanski sezoni, ki so jo Patsi končali s 14 zmagami in 2 porazoma ter porazom v 1. tekmi končnice, prejel nagrado najbolj koristnega igralca lige. Čeprav se je sredi sezone namigovalo, da bi morala nagrado prejeti Brady in Vick, pa je na koncu za podajalca Patriotsev glasovalo vse 50 tistih, ki ima pravico glasovanja. Še več kot v nepremaganem letu 2007, ko je Brady prejel 49 glasov.

Vendar, je nagrada zaslužena? Pro Football Focus, ki redno spremlja predvsem statistične podatke, misli drugače. Še več, na njihovi lestvici, kamor o postavili 101 najboljšega igralca, Brady ni niti najboljši QB.

Top 5:
1.  Aaron Rodgers, QB, Green Bay Packers 
2.  Justin Smith, DE, San Francisco 49ers
3.  Kyle Williams, DT, Buffalo Bills
4.  Trent Cole, DE, Philadelphia Eagles
5.  Brandon Lloyd, WR, Denver Broncos

Tako so se razvrstili podajalci na lestvici:
1.  Aaron Rodgers, QB, Green Bay Packers 
8.  Matt Ryan, QB, Atlanta Falcons
12.  Philip Rivers, QB, San Diego Chargers
18.  Peyton Manning, QB, Indianapolis Colts
23.  Drew Brees, QB, New Orleans Saints 
33.  Tom Brady, QB, New England Patriots 
43.  Ben Roethlisberger, QB, Pittsburgh Steelers 
63. Michael Vick, QB, Philadelphia Eagles 
81. Matt Schaub, QB, Houston Texans 

več: top 20 | 21-40 | 41-60 | 61-80 | 81-101


2 x komentirano:

Statistika je ena čudna veda....Pri vseh miljon statističnih rubrikah, ki jih vodijo o NFLu, se jih najde tudi nekaj takih, pri katerih boš za MVPja našel koga drugega. Kdor pa je spremljal lansko sezono, pa mu je vse jasno. Najbrž rezultat 50/50 ni naključen...

Vsekakor me je presenetila ta lestvica. Če že primerjamo Rodgersa, ki je prvi na tej lestvici, in Bradyja. Rodgers izgubil lani kar 5 tekem (dobro, 1 od teh je zaradi poškodbe končal prej), kjer je bila razlika 4 točke ali manj. To se verjetno pri teh statsih ne pozna, a je zelo pomemben podatek. Brady ponavadi take tekme dobiva, lani 4-0 v takih tekmah.

Objavite komentar