sreda, 25. maj 2011

Oakland Raiders

Raidersi so ena od 8 franšiz, ki so pred malce več kot 50 leti ustanovile ligo AFL. Oakland je postal prvak te lige v sezoni 1967, a kasneje izgubil na Super Bowlu. Bilo je to zelo uspešno obdobje za to ekipo, takoj po združitvi lig kar 7-krat v končnico v 8 letih. Na sam vrh so prišli v sezoni 1976, ko so na Super Bowlu premagali Minnesoto. Na nov prstan Raidersi niso čakali dolgo, že štiri leta pozneje so v veliki tekmi premagali Eaglese. Še tri leta kasneje so izjemen niz zaključili s še eno zmago na Super Bowlu, takrat kot Los Angeles Raiders. Skupno torej tri sezone z zmago v zadnjih tekmi v 8 letih. Kasneje teh uspehov niso več nikoli ponovili. Od leta 1986 do danes le 6-krat v končnico, en nastop na Super Bowlu, ki so ga grdo izgubili.

največji uspeh: 3-krat Super Bowl prvaki (1976, 1980, 1983)
prvaki divizije od 2002: 2002
končnica od 2002: 2002
record (redni del): 418-343-11
record (končnica): 25-18
več: www | wiki | NFL.com

Stanje franšize: po porazu na Super Bowlu v sezoni 2002 se Raidersi v končnico več niso vrnili. Sledilo je kar 7 sezon, ko niso nikoli presegli pet zmag v sezoni, kar se v NFL zgodi izjemno redko. Ena najbolj znanih zgodb tega obdobja je gotovo JaMarcus Russell, ki naj bi popeljal Raiderse na pota stare slave, a zgodilo se je vse prej kot to. Lani je Oakland končno prikazal nekaj več, zbral 8 zmag, bil še dva tedna do konca v igri za končnico, dobil vseh 6 tekem znotraj divizije, a nekaj napak preveč in Raidersi so ostali zunaj. Po sezoni je brez službe ostal glavni trener, kar se zdi precej čudna odločitev vodstva franšize. Odsloviti trenerja po najboljši sezoni v 8 letih, ko veš, da se lockout bliža in da igralci do jeseni ne bodo vedeli, kak bo nov sistem, je vsekakor poteza, ki jo je zmožen le Al Davis.

Začetek trenutnega obdobja: Super Bowl XXXVII je zadnja velika tekma, v kateri so sodelovali Raidersi. Po tej tekmi serija slabih rezultatov in ko se že zdi, da se nekaj premika na bolje, se vse skupaj hitro obrne. Kljub 8-8 sezoni lani bom presenečen, če bo Oakland letos blizu vrha. San Diego bo spet kandidat za naslov prvaka na zahodu, Kansas City je pokazal, da zna igrati dobro. Vse prej kot lahko delo za Oakland Raiderse.


Se bo Oakland uvrstil v končnico?


0 x komentirano:

Objavite komentar